вторник, 1 май 2012 г.

Eтюд в люляково

Научният  термин за люляк -  Syringa L, произлиза от гръцкото "syrinx", което означава кавал, овчарска свирка.  Ако от по-дебело клонче люляк отстраните меката сърцевина, може да си направите пищялка. 
И ако си спомняте сюжетите от гръцката митология, ще се сетите за божеството Пан, което направило от тръстика прекрасна флейта. Тръстиката не била обикновена. Това била нимфата Сиринга, която се преобразила в растение, за да се спаси от домогванията на Пан.

Jean-François de Troy - Pan and Syrinx



Разкошният пролетен храст се асоциира не само с красота, но внася и известна нотка печал. 


Например в Англия хората го свързват с беда, а стара английска пословица гласи, че който носи люляков букет, никога не ще постави на пръста си венчална халка. На езика на цветята, ако девойка дарявала някому люляк, това означавало твърд отказ. 

Дълго време на Острова виреел само лилавият храст.  След като се появил и белият, възникнала друга легенда.
Казвали, че някога богат лорд изоставил красива бедна девойка и от мъка тя потърсила смъртта.  Приятелките и обсипали гроба с лилави люлякови клонки.  На следващия ден забелязали, че всички цветове се превърнали в бели....
Да си признаем, въпреки мрачните легенди, морето от цъфнали люляци е страшно красиво!


В Скандинавието вярват, че прекрасният храст е дело на слънцето и дъгата.
Когато богинята на пролетта събудила Слънцето и вярната му спътница Ирис – дъгата, събрала слънчевите лъчи и пъстрите цветове на дъгата и  започнала щедро да ги ръси върху поляните, дърветата... Земята ликувала от сипещата се благодат, а на местата, където лъчите достигали, се появявали разкошни цветя. Само че когато тази благодат достигнала северните ширини, останал само лилавият цвят. Ето защо там има толкова люляци. 








Съществуват ефектни люляци, при които диаметърът на цветчето надвишава три сантиметра! Цветовете на сортовете варират във всички нюанси на бялото, червеното, розовото, синьото, лилавото. Има дори сорт с жълти цветове! 

 Весела Христова 

Raoul Maucherat de Longpre - Spray of Lilacs

П. Кончаловски

Johan Laurentz Jensen - Lilac on a Ledge

Lilacs arranged by Constance Spry
худ. Столяренко
Pierre Auguste Renoir - Bouquet Of Flowers
Raoul Maucherat de Longpre

худ Владимир Иванов 


източник http://www.liveinternet.ru,  http://irushonok.livejournal.com и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар