събота, 19 май 2012 г.

Теракотени фантазии


Точно след шест дена един талантлив китайски архитект ще получи чек от 100 000 долара на тържествена церемония в Пекин.
Естествено, по-важно е самото отличие - смятаната за еквивалент на  Нобелова награда в архитектурата награда "Прицкер" (Pritzker Architecture Prize).

Xiangshan Campus, China Academy of Art, Phase II, 2004-2007, Hangzhou, China
Photo by Lv Hengzhong

Удостоеният е професор Ван Шу /Wang Shu/, първият представител на Китай, носител на подобен приз - признание за работата му по обществени сгради (студентски кампуси, библиотеки, музеи, жилищни блокове).

Ван Шу строи основно в Китай, но понякога и жителите на други страни стават очевидци на оригиналните му прозрения.
В духа на старите китайски строители, Ван Шу сътворява истинска теракотена градина, с която страната му се представя на 10-то Венецианско биенале по архитектура през 2010 година. 



Море от рециклирани керемиди (по нашите краища известни като турски)  и дървена пътечка над тях като своеобразен мостик – замисълът е перфектно реализиран и се превръща в любопитна атракция за посетителите на биеналето.

Ефектният подход с използването на керемиди е демонстриран и преди – в кампуса на Китайската художествена академия, в проекта Керамична къща.



Ceramic House, 2003-2006
Xiangshan Campus


изобилие от керемиди в постройката на кампуса


Студентите в Китайската художествена академия са облагодетелствани да живеят и да се учат в среда, създадена с вкус и висок полет на въображението.

Xiangshan Campus, China Academy of Art, Phase II, 2004-2007, Hangzhou, China


Заедно със съпругата си Лю Веню,  Ван Шу проектира в своето Аматьорско архитектурно студио.

Смята се, че работите му са отличен пример за устойчива архитектура. /Устойчивото развитие  удовлетворява нуждите на нашето поколение, като не поставя под въпрос, не заплашва потребностите на бъдещите поколения и гарантира пълна хармония между природата, обществото и икономиката./ 




Журито на наградата Прицкер е оценило практичността , универсалността и екологичността на проектите му.
Ван Шу често използва рециклирани строителни материали, като при това съумява да превърне сградите си в запомнящи се, оригинални и естетични. 
В това е и тайната на характерния му стил - стари материали в модерни проекти.
Например, стените на историческия музей в Нинбо - (2003–2008), построени от строителни вторични суровини - камъни и керемиди от разрушени по време на строителния бум в Китай стари постройки. 

Ningbo History Museum, 2003-2008, Ningbo, China
Photo by Lv Hengzhong


http://www.pritzkerprize.com
http://www.chinese-architects.com/en/amateur/en/

Няма коментари:

Публикуване на коментар