понеделник, 21 май 2012 г.

"Черный ворон” - мигът, преди душата да отлети /история на песента/

Сигурно сте чували тъжната протяжна песен “Черный ворон”, събрала сякаш цялата меланхолия на руската душа.


Песента звучи в емблематични филми – “Особенностите на руския лов”, “Сибириада”, “Чапаев”.
Широко разпространено е мнението, че това е казашка народна песен, а някои смятат, че е посветена на Емелян Пугачов. 
Около руските песни често се създават красиви легенди.  Пример - ”Поручик Галицин” – градски романс от т.нар. белогвардейски цикъл, който се появява доста след Революцията - през 60-те години. 

Да тръгнем по следите на историята...

 Според някои изследователи  най-вероятно песента е била отначало авторска.
В началото на 19 столетие младият унтер офицер от Невския пехотен полк Николай Фьодорович Верьовкин разнообразявал армейската си служба със съчиняване на текстове за песни. Някои негови творби били отпечатани еднократно в изданието“Библиотека за четене” 1837, том 20. Сред тях е и песента  “Под ракитою зеленой".   Всъщност   “Черный ворон” е неин преработен вариант, започващ от третия куплет.


Изследователите на творчеството му смятат, че едва ли Никола Фьодорович е взаимствал безогледно текст на съществуваща народна песен. 

По скоро са използвани популярни за времето мелодии, за да се роди красивата меланхолична песен, за която споменава в книгата си «Картины былого Тихого Дона», издадена през 1909, и руският генерал и атаман Пьотр Николаевич Краснов:

 «В трудните годините на борба с планинците от Кавказ донските казаци извършиха много подвизи. Случваше се често да се отбраняват сами от многоброен и жесток враг. Подвизите им са толкова, че е невъзможно да се изброят. Много казаци оставиха костите си в планините и долините на Кавказ, а над  незнайните им гробове няма нито кръст, нито паметник. Умираха в самота, без свидетели, а над тях кръжаха врани и хищни орли. Там се роди и тази [Чёрный ворон] печална казашка песен»




Днес най-известната песен на Невския пехотен полк, гордеещ се като първия полк на Руската армия, заема почетно място в репертоара на много изпълнители – от симфонични оркестри до рок групи. 


Черный ворон в изпълнение на група "Яхонт"

http://nevsky-polk.narod.ru/verevkin7.html

2 коментара: