четвъртък, 17 май 2012 г.

...Като галактически стопаджии


Ако бързайки занякъде в хладната утрин срещнете по пътя си изтощени младежи в неадекватно за ранния час облекло, едва ли бихте се учудили.
Сега е сезонът на абитуриентските балове и е напълно в реда на нещата да виждаме това.

По интересно ще е, ако срещнете някой, увил хавлия около врата си. 


Погледнете датата в календара. Петък, 25 май.
Денят на хавлията.


И ако не сте чели култовия роман на Дъглас Адамс “Пътеводител на галактическия стопаджия”, не е късно да го сторите.

Уникалният статут на хавлията е дело на почитателите на творчеството му,  за което казват, че е преобърнало представите за научната фантастика, а парадоксите на времето и космоса са поднесени със забележителен хумор.
При това британски.

В удивителната си книга Адамс предлага безценен съвет за всички житейски ситуации – Без паника!, а в чантата на героя му Форд Префект (странстващ изследовател, събиращ материали за "най-забележителната книга, излязла някога от великата издателска корпорация на Малката мечка" - "Пътеводител на галактическия стопаджия" ) присъства винаги хавлия, определена като "най-полезното нещо, което един междузвезден стопаджия може да притежава".


25 май е денят, когато феновете на остроумния британец си устройват хавлиени шествия, конкурси, съпроводени с много музика и веселие, а някои магазини предлагат значителни намаления на този емблематичен артикул.



В "Ресторанта на края на Вселената" на остров Бали всички са посрещани с безплатно питие, стига да носят със себе си хавлия - инициатива, достойна за подражание и спрямо родните фенове на Адамс.

Да се почувстваме ли като галактически стопаджии...


Няма коментари:

Публикуване на коментар