вторник, 15 май 2012 г.

При Господарката на Медната планина


Носите бижу от малахит. Това означава едно -  не умеете да лъжете. В мига, когато изречете някоя неистина, топлина ще облее лицето ви и речта ви ще стане накъсана.  




Индийците пък имат още по-интересни вярвания. Казват, че притежателят на малахит може да стане невидим за останалите.

Други вярвания

Сдобивайки се с някоя  дреболия от малахит, може да получите и способността мигновено да различавате лъжата от истината.  Духът на малахита ще ви насърчава да говорите  само за неща, в  които сте дълбоко убедени. Доколко това е добре, е отделен въпрос....И ако не ви достига смелост да преодолеете негативните последствия, по-добре не го носете. 


Камъкът изостря вашата интуиция и способността да забелязвате и най-малките неща
Освен че сетивата ви ще се усъвършенстват, душата ви също ще намери покой - зеленият камък прогонва тъгата и внася спокойствие. Смята се, че малахитът акумулира отрицателната енергия . Затова е нужно да се грижите за него, като го поставяте периодично под струя студена вода

Господарката на медната планина
Уралските сказания

Най-известното находище на малахит е в Урал.

Според руските предания, находището се пази от Господарката на медната планина, персонаж, увековечен във вълшебните приказки на сладкодумния разказвач Бажов. Според изследователите, това е всъщност образът на богинята Венера, чудновато трансформиран от народните сказания.


Прекрасни зелени нюанси за ценители

Непрозрачният мек минерал представлява меден карбонат, съдържащ вода и винаги се образува там, където има залежи от медни руди

Образува се и върху изделия от мед и нейните сплави – месинг и бронз – това е зелената патина, която се появява на повърхността
Оцветяването му е неравномерно, но образува интересни рисунки в зелени нюанси. Високо ценен е малахитът “пауново око” - с рисунък от концентрични кръгове. 





Любопитна подробност е, че през 1836 в Урал е намерен монолитен блок, тежащ около 480 тона.
 Руските царе прекалено щедро облицовали цели зали в своите дворци, в резултат на което днес знаменитото уралско находище е почти изчерпано...


Сред най-известните зали са Малахитовата и Георгиевската зала. С малахитовия фурнир са облицовани вази, камини, маси, табакери, колони.

Посетителите на Ермитажа, например, могат да видят великолепната Малахитова зала, дело на архитекта А. Брюлов(1839), която е служела като официална приемна на империатрица Александра Фьодоровна, съпруга на Николай Първи. Декорацията и предметите са създадени, използвайки техниката руска мозайка.  За сътворяването на това архитектурно чудо са изразходвани два тона малахит. Там се намира и голяма малахитова ваза, която впечатлява гостите, както и много други поразителни предмети.

Руските монарси са умеели да живеят разточително и пищно...




.

Няма коментари:

Публикуване на коментар