вторник, 22 май 2012 г.

Прототипи и герои


Приказните сюжети не са се появили току-така.
И понякога зрънцето истина в тях набъбва, набъбва и се превръща в истински фантастичен балон.
А той полита нагоре, носен от полъха на въображението ни...

Нека развенчаем няколко мита.

Например този за благородния герой Робин Худ, известен от  средновековните английски народни балади, който според легендата се подвизава като разбойник в Шерудската гора, в близост до Нотингам. Класически защитник на онеправданите - ограбва богатите и раздава ограбеното на бедните.

Реалният му прототип бил обикновен разбойник, на когото изобщо не му хрумвала мисълта да преразпределя благата. Възлюбената му – красивата Мериан, не била принцеса, а пастирка /според някои Робин Худ  всъщност имал хомосексуални наклонности и не проявявал особен интерес към нежния пол/.  


Снежанка също е реална личност, но уви - с нещастна съдба. Била дете на германския граф Филип, чиято съпруга умряла през 1553 по време на раждане. Графът се оженил втори път, а мащехата отровила девойката. Само че не с ябълка, а с настойка от отровна цикута  (Cicúta virósa). За това жестоко деяние била осъдена и умряла в тъмница. 

Не само Снежанка, но и джуджетата имали прототипи – открити са стари ръкописи, в които се споменават миньори с необичайно нисък ръст, които навремето се трудили в рудници, разположени на територията на днешната немска провинция Хесен.
Приказката на братя Грим е почва,  благодатна за асоциации. От сферата на психологията, историята, социологията, теологията, митологията , космологията. 

Пример: 


За психоаналитика Карл Юнг образът на Мащехата е архетип на т.нар сянка -  част от несъзнателната психика, съдържаща изтласкани недостатъци, слабости и инстинкти. 


Интересна история е свързана с персонажа на Шекспир Отело. Италианецът Маурицио Отело командвал отряд от венециански наемници през XVI век. Шекспир погрешно интерпретирал съкратеното му лично име и го превърнал в мавър.

Историческият прототип на жестокия владетел, известен като “Синята брада”, бил френският маршал Жил дьо Ре, съмишленик на самата Жана д Арк. За разлика от приказката, единствената му съпруга го надживяла. 

маршал Жил дьо Ре
Ужасната слава на маршала дошла от алхимичните му опити и свързаните с това ритуали. Хората смятали, че убивал деца от околностите на замъка си, с чиято кръв, сърца или други органи извършвал зловещи обреди. 
Той така и не открил философския камък, но потънал в дългове. Кредиторите му го наклеветили пред органите на Инквизицията. През 1440 г. бил арестуван, обвинен в изнасилване, измъчване и убийството на 140 деца  и умъртвен.  
През ноември 1992 г. френски трибунал, иницииран от литератора Жилбер Пруто,  го реабилитира.  


http://smoking-room.ru/
wikipedia

Няма коментари:

Публикуване на коментар