вторник, 8 май 2012 г.

Приказка за възнаграденото благородство

 


Английският крал Едуард Изповедник притежавал пръстен, в който бил инкрустиран сапфир. Веднъж на пътя му застанал просяк. Кралят вече бил раздал парите за милостиня и решил да му дари пръстена си. След години двама поклонници, на връщане от Светите земи, посетили Едуард и му поднесли дар. Какво било учудването на монарха, когато разпознал своя пръстен...

Пилигримите разказали, че в годините си на странствания срещнали старец, който твърдял, че е свети Йоан, бродещ по света в облика на просяк. Старецът им показал щедрия кралски дар и им поръчал да го върнат, като благословил монарха и пророкувал, че ще се срещнат отново -  в райските селения. През 1066 Едуард умрял и бил погребан със сапфирения пръстен. След два века гробницата му била отворена, а тялото му било непокътнато. Абатът на Катедралата на Свети Петър свалил пръстена от ръката на владетеля и го предал за съхранение в хазната. По-късно го вградили в корона.

Това е короната на британската империя, а за камъка казват, че който го докосне, ще се излекува от паралич, епилепсия и лошо зрение. 


Сапфирът е един от най-скъпите минерали в света след диамантите.

При тях, както при рубините, най-търсени са камъните с наситени оттенъци. Тъмносините скъпоценности с цвят на метличина достигат шеметни цени – хиляди долари за карат. Те се добиват само на едно място – в Индия, и се наричат кашмирски сапфири. По-светлите или почти черните сапфири са с по-ниска стойност. Най-големият известен сапфир е ''Звездата на Индия'' - 543 карата.


Често сапфирите имат т.н. астеризъм – оптичен ефект, при който се забелязва звезда в сърцето на камъка. Източните народи вярвали, че в звездните сапфири живеят три добри духа, които носят късмет, вяра и надежда.
Днес едно от най-известните бижута със сапфир е стилният годежен пръстен на Катрин Мидълтън, носен още от покойната принцеса Даяна. Един наистина аристократичен избор.




Няма коментари:

Публикуване на коментар