четвъртък, 3 май 2012 г.

Илюзорните картини



Погледнете този портрет и кажете какво виждате -  млад мъж или старец?

Я. Ботвиник.

Подобни илюстрации се срещат често в учебниците по психология, но механизмът, по който човек възприема изображението, досега не е разтълкуван убедително.
А ето и още една картина. Това е руска пощенска картичка от началото на 20 век, позната като “Моята жена и тъща ми” , вдъхновена от немска пощенска картичка, издадена през 1880 с неизвестен автор.
"Майка, баща и дъщеря"

Всъщност всеки се затруднява да идентифицира второто изображение. Окото на възрастната дама е ухо на младата, големият и нос й е младият лицев овал,  лентичката на врата са тънките устни на старицата. Трябват известни упражнения за да свикнете.
Първото впечатление зависи от това къде е попаднал в началото погледът ви.
Най-голямо внимание се отделя обикновено на носа и очите. 

През 1968 г американският художникът Джордж Фишер създава друга илюзорна илюстрация – съчетава три лица в едно. Така се появява картината "Майка, баща и дъщеря".



В историята на изобразителното изкуство илюзорните картини са познати още от 1560 година, когато се появяват фантастичните портрети  на Арчимболдо. Те са съставени от прецизно избрани и вписани в изображението предмети от бита,цветя, плодове и др, като най-голяма популярност има портретът на Рудолф Втори, т. нар. „Плодотворен Рудолф”, изобразен като древноримския бог на промените.


Обърнете натюрморта и ще получите портрет.

Три века след Арчимболдо испанецът Салвадор Дали възражда този начин на рисуване.

Slave Market with the Disappearing Bust of Voltaire, The Face of War 1940
Изчезващият портрет на Волтер, съставен от изображенията на благородни дами


Испания




Сюрреализмът предразполага към фантастични скрити сюжети. Друг способен негов представител е руският художник Виктор Брегеда, който обожава подобни композиции




Без име, Брегеда
Спомен за съня, Брегеда

Апокриф, Брегеда

Интересен е и сънародникът му Владислав Ковал, за чийто талант се носят легенди. Разказват, че като студент изпращал писма на близките си, като не залепвал пощенски марки върху пликовете, а ги рисувал. Писмата винаги пристигали. ..С тези пликове участвал и в един конкурс, обявен от тогавашното министерство на печата. Спечелил първото място и така станал най-младият победител.

Хуни
В. Ковал. „Kovalland" - автопортрет- художникът е в профил.
1994

 А това е самият художник. Има прилика...
Пирамида
http://www.v-koval.ru/t-art/03.htm
http://www.bregeda.com
http://wsyachina.narod.ru/miscellaneous/amazing_art_3.html
Весела Христова

Няма коментари:

Публикуване на коментар