понеделник, 30 април 2012 г.

На баба мушкатото...


Charles Hermans  «A secret admirer»
Добре познатото от детските ни години цвете е не само неизменното растение в дворчето на баба или пък присъства скромно и непретенциозно на градския балкон.

 С него са свързани и доста интересни истории.

 
В началото на миналия век били изключително популярни пощенски картички от серията "Езикът на цветята". Роден в епохата на романтизма, този символичен начин на общуване бил неизменна част от сантименталните игри между влюбените.
Чрез цветята омагьосаните сърца водели таен диалог и изразявали напиращите чувства. Тук присъствали не само изисканата роза или дискретна незабравка, но и обикновеното мушкато. Символичният му смисъл бил   " Изпитвам щастие да бъда покрай Вас".  Изразявало още уважение и приятелство. 

В зависимост от цвета му имало и нюанси - белите цветове подчертавали чистотата и невинността на сърцето, а количеството им изразявало степента на платоничните чувства.  Розовите изразявали радостта да обичаш и да бъдеш обичан, броят подчертавал силата на това чувство. Тъмночервеното мушкато означавало страдание и тъга, яркочервеното - утеха или желание за контакт. С помощта на картичките и образите върху тях влюбените общували така, както днес чрез социалните мрежи или мобилните апарати.

 Мушкатото било любим обект и на доста художници.  Може би най-известната картина с изображение на мушкато е “Rubens Peale with a Geranium” създадена през  1801 году от американския художник Рембранд Пийл. На нея е нарисуван братът на художника-  ботаник, който е поставил внимателно ръката си върху саксия с мушкато от вида Pelargonium inquinans.

Rubens Peale with a Geranium
 Френските импресионисти също обичали да го рисуват:

 Renoir“Geraniums and Cats”, 1881 г.
Renoir“Still life with geraniums in a bronze bowl”, 1880 г.

Claude Monet  “Camille Monet and a Child in the Artist's Garden in Argenteuil”, 1875 г.

В миналото вярвали, че мушкатото притежава магически свойства и го използвали като талисман за щастие. Освен това употребявали розовото за любовна магия, бялото за плодовитост, червеното  - за здраве и сила и против уроки. 
Hector Caffieri
Съществували поверия, според които уханието на мушкато защитава дома от отрицателни сили, а ако разлеете настойка от мушкато около къщата си, ще синаправите истинска защитна бариера! Друг вариант на защита е да поставите саксии с мушкато във всички стаи. Според астролозите най-мощно е традиционното зонално растение с ярко-червени цветове. 

И ако нямате в дома си от това цвете, не е късно да си вземете. Така ще се радвате на непрестанния му цъфтеж цяло лято, а може и злите сили да бягат от вашия дом надалеч....

Весела Христова

 http://frauflora.ru
http://www.pelargonium.ru  и др.





А ето и някои други картини с мушкато:
Kathleen's Geraniums by Carol Rowan

Ricardo Brugada Panizo "The Flower Garden" 1899

Frederick Childe Hassam "After Breakfast" 1887

Red Geraniums by Peter Poskas
William Kay Blacklock, Lady sewing seated by a window, 1917 г.
William Kay Blacklock,“A Quiet Read”, 1913 г.
Carl Bertling Girlinan, “Girl in an Interior”

Caroline Augusta Lord,Woman with a Geranium


Няма коментари:

Публикуване на коментар