сряда, 9 май 2012 г.

Майски ухания в Кордоба

Сега е моментът, когато човек трябва да отиде в Испания. 
И не къде да е, а в Кордоба. 
В началото на май в града се провежда традиционният CONCURSO POPULAR DE PATIOS фестивалът на вътрешните дворчета.

А пък там има какво да се види. Как да не пожелае човек да живее в китните бели къщички, богато украсени с пищни цъфнали растения, отглеждани с любов в красиви весели саксийки...





Морето от цветя и билки обгръща всеки посетител със сладкия си аромат – пеларгонии, фуксии, петунии...
Традицията датира от 1918 година. 



Оттогава дворчетата в старите квартали Санта Марина, Сан Андрес, Сан Лоренцо и Сан Базилио, Alcázar Viejo, еврейски и др гостоприемно се отворени за всеки, който ще оцени старанията на хората, благословени да живеят там.


Сухият горещ климат в региона е причината да се създават вътрешни дворове с много растителност и шадравани. По този начин в домовете влиза прохлада по време на горещините.

Чудесата на флористиката и градинарството са дело на любители цветари, а победителите са щедро възнаградени. Това,което може да дисквалифицира участниците е наличието на изкуствени растения в дворчетата – факт, абсолютно недопустим за всеки уважаващ се жител на Кордоба. 




Тук следва да добавим, че не всеки се осмелява да отвори вратата на патиото си за посетители.
 В продължение на десетина дни в двора ви имат правото да влизат стотиците гости на града, а това е свързано с известен дискомфорт за живеещите там. 





Възхитителният вид на вътрешните дворчета се съхранява и след края на фестивала. Това, естествено, е свързано с много грижи, но чудесният екстериор си заслужава.
Поливането става с лейки, закрепени на дълги прътове или маркучи с различни накрайници.

Източник и снимки от http://www.cordoba24.info/html/patios.html

2 коментара: