сряда, 23 май 2012 г.

Китайският павилион

В ландшафния дизайн има елементи, които са истинска “перла в архитектурната корона”. 
 Китайският павилион е красив аксесоар, с който със сигурност ще възхитите гостите във вашата градина.
 
Първите сведения за постройки от този тип се срещат в древните текстове и рисунките върху старинните храмове и дворци. 


Реплики на старинни китайски павилиони могат да се срещнат почти във всеки храм в днешен Китай.
По време на династията Хан (
управлявала от 206 година пр.н.е. до 220 г. ) градинските павилиони се използвали за правителствени нужди като своеобразни трибуни. 
Служели и за военни цели като наблюдателници. Понякога етажите им били повече от два, като долните помещения били затворени. 

Впечатлен от красотата на постройките, белгийският крал Леополд II възлага на архитекта Александър Марсел да проектира китайски павилион и японска пагода от двете страни на  Avenue Van Praet в Брюксел. Мечтата му била осъществена през 1901 и 1903г.  Украсата на великолепните здания била доставена със специална поръчка от Йокохама и Шанхай. 
Снимки от  m.livememory.net/post130368966/



По-късно, през първото хилядолетие от н.е. китайският павилион започнал да  служи само за красота, като облагородявал териториите на храмовете и градините на заможните граждани. В тази беседка хората размишлявали върху екзистенциални въпроси и се наслаждавали на гледката. Именно тогава – преди около хиляда години, китайският павилион се превърнал в познатия ни изящен декоративен елемент, бижу в ландшафтния дизайн.



Съобразно предназначението и модата, се променяли строителните материали – докато първоначално се създавал от камък, за да устои на земетресения или вражески нападения, то по-късно, когато се превърнал в място за отдих, майсторите започнали да използват леки материали – дърво, бамбук и др.



Китайските павилиони имат различна форма - кръгла, квадратна, шестоъгълна, осмоъгълна. В старинните архитектурни комплекси се срещат и постройки с по-сложна форма-  например павилионът Нанхаи в пекинския Храм на небесата се състои от две свързани кръгли конструкции. 


Покривът обикновено има сложна камбановидна форма, носен е от колони. Многоетажните покриви символизират многостепенната структура на света, според представите на Древен Китай. Такива павилиони служели за място на медитация и философско съзерцание на будистките монаси.

Ако притежавате градина, създадена в японски стил или пък от прозорците ви се разкрива гледка към планина или висок хълм, китайският павилион ще се впише идеално в пейзажа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар