четвъртък, 26 април 2012 г.

Варг Веум - още един северен рицар на справедливостта

Дали заради убийствената прилика на главния актьор с Ник Нолти или заради умело поднесените сюжети, излезли от романите на норвежкия автор Гюнар Столесен, поредицата криминални трилъри с централен пресонаж – частният детектив Варг Веум (Varg Veum), печелят все повече фенове. 

Тронд Еспен Сейм в ролята на Варг Веум

и
Ник Нолти

Няма какво да се питаме – скандинавското кино набра такава скорост, че оставя доста стабилни кинематографии да дишат прахта му.

И ако в един ден последователно изгледате спряганата за единица кич в седмото изкуство поредна “Мисия невъзможна” и някой качествен трилър от северните ширини, везните май ще натежат в полза на викингите.


Героят
Норвежкият актьор Тронд Еспен Сейм се справя перфектно с ролята на детектив Варг Веум – харизматична личност, която съвсем не е идеална. Повече Марлоу, отколкото Поаро.

Варг притежава в изобилие доброта и упоритост, особено когато в случаите са замесени деца. 

Името му има особен смисъл. Староскандинавският израз «varg i veum» означава извън закона

Предисторията е следната: бащата на Варг желаел момиче, но се родило момче. Това определено обезсърчило родителя, който изразил разочарованието си, кръщавайки детето си така. Нежелан, незаконен...

За разлика от него, зрителите на криминалната поредица и читателите на Столесен съвсем не са разочаровани. Напротив – заплетените случаи и неочаквани развръзки поставят в доста благоприятна светлина умния детектив.

Писателят
Гюнар Столесен е превеждан и на български – още през 1986.
Той е драматург и писател, роден на 19 октомври 1947 в Берген, който твърдо заема челните позиции в топ листа на норвежкия криминален роман. 
 Първият роман за частния детектив Варг Веум се появява през 1977г и оттогава Варг е главен герой на дванадесет романа и два сборника с разкази.  
През 2004 г читателите на вестник Дагбладет го определят като най-популярния норвежки литературен герой - детектив. 

Гюнар Столесен

Освен социално психологически криминални романи Гюнар Столесен е автор и на фентъзи и исторически приключенски романи. 

Весела Христова

http://www.vargveum.no
http://www.norge.ru/gunnar_staalesen/

2 коментара:

  1. страшно ми допаднаха филмите досега не бях се запознавала със скандинавската литература и кино

    ОтговорИзтриване
  2. страшен филм наистина, и актьора е много добър, да не говорим за прекрасните скандинавски пейзажи за които и не подозирах

    ОтговорИзтриване