неделя, 29 април 2012 г.

Огледалото като портал към необясними светове и измерения


Огледалото е сред най-загадъчните предмети от нашия бит, който дори е възприеман като портал към паралелно съществуващи вселени.
Различните цивилизации са му придавали символичен смисъл, свързан със традиционното световъзприятие и морални ценности. Не са подминати и боговете, за някои от които огледалото е неотменен атрибут.

Например, името на бога на ацтеките Тескатлипокл означава огнено огледало. Този бог бил особено кръвожаден и за умилостивяването му извършвали чести човешки жертвоприношения. Божеството притежавало огледален щит – истински соларен символ.

Аматерасу
Не толкова жестока била шинтоистката слънчева богиня Аматерасу Омиками, смятана са прародителка на японските императори. Тя обитавала усойна пещера, от които била подмамена да излезе с помощта на блестящо вълшебно огледало.  Когато богинята изпратила любимия си внук Ниниги да покори Японските острови, му връчила свещен талисман – огледалото Ятано кагами
Днес то се съхранява като безценна  реликва в шинтоисткия храм Исе. Има формата на осмолистен цвят на лотос и се връчва като тронна принадлежност на всеки нов император. Някои казват, че то носи гравирания текст на еврейското Божие откровение “Аз съм, който съм.”
Освен като слънчев знак, огледалото е възприемано и като символ на самопознанието. Пак  според японската митология божеството Идзанаги съветвало децата си всяка сутрин и вечер да коленичат пред едно огледало и дълго да се взират в него. Целта била да се освободят от отрицателните мисли и лоши чувства. 
В Древен Китай вярвали, че съществува Незцинтай - огледалото на злото. Взирайки се в него грешниците в ада виждали не само злите си дела, но и това, което ги очаква като наказание.А гледката била ужасяваща...

Хуан ди
Китайците разглеждали огледалото и като врата между реалния и свръхестествения свят. Една легенда разказва, че по време на управлението на Жълтия император Хуан ди – три хиляди години преди н.е., обитателите на двата свята живеели в мир и разбирателбство. Нещо повече – свободно преминавали от единия свят в другия. За нещастие, в един момент избухнала  война между световете, в която победили хората от нашата реалност. Прибягвайки до мощна магия, императорът лишил победените от образ и ги затворил в огледало, обричайки ги да повтарят движенията и мимиките на хората. Преданието продължава доста мрачно и пророкува, че ще настъпи ден, когато тайнствените същества в Огледалния свят ще преодолеят прокобата и ще нахлуят в нашия свят. Тогава ще настъпи краят на дните ни...


В мрачните векове на Ранното средновековие под влиянието на религията, броят на огледалата рязко намалял – смятало се, че  през "магическото" стъкло гледа самият дявол. В старозаветния апокриф  «Книга на Енох» се споменавало, че един грешен ангел – Азазел, научил жените да използват козметични средства и да носят бижута – нещо абсолютно немислимо без огледалата! В тези сурови години нежните създания се върнали към полираните метални плочи или използвали специални легени с вода.

За щастие няколко века по-късно ненадминатите венециански майстори овладели до съвършенство изкуството да създават стъклени огледала, украсени с красиви уникални орнаменти. Плоското кръгло стъкло се покривало с фин слой метал – смес от 70% калай и 20 на сто живак. Технологията била трудоемка и скъпоструваща, а използваните материали – токсични. Тайните на занаята били опазени векове наред под заплахата от смъртно наказание.
Едва през XVII в. французите успели да подкупят майстори от Венеция и започнали сами да произвеждат огледала.
Извън рамките на ежедневната им функция, на огледалата се приписвали особени магически свойства. Битувало вярването, че те можели да задържат душата на оглеждащите се и затова при смърт в дома били старателно покривани, за да може душата на починалия спокойно да премине в отвъдното. Свърхестествените същества – демони, вампири, нямали отражение.
Магьосниците през всички времена отдавали дължимото на тайнствените  свойства на огледалото. 

Казват, че знаменитият пророк Нострадамус получил важни сведения за бъдещето с помощта на странно съоръжение от въртящи се огледала, в които за кратко се появявали сцени от предстоящето. Катерина Медичи твърдяла, че по такъв начин са предсказани Вартоломеевата нощ,  екзекуцията на Мария Стюарт, убийството на Хенри Трети и възкачването на престола на Хенри Наварски.

Нострадамус
Това силно кореспондира с един съвременен експеримент  с огледала на професор Козирев, който няма все още научно обяснение. 
 
Професор Николай Александрович Козирев бил погълнат от идеята за създаване на машина на времето още като затворник в лагерите на съветската държава. След време постъпил на работа в Обсерваторията в Пулково и започнал своите опити. С помощта на огледала Козирев постигнал интригуващи резултати. 
Използвал огънат огледален лист от полиран алуминий, във вътрешността на който имало място за човек и измервателна апаратура. Алуминиевите (стъклени, огледални и др.) спираловидни плоскости, според теорията му, отразявали физическото време и фокусирали различни излъчвания, включително и от хора. Хората, намиращи се в цилиндричните спирали, имали най-различни аномални усещания, отразени в протоколите на изследванията. Във вътрешността на огледалата те “излизали от собственото си тяло”, били документирани и случаи на телекинеза, телепатия, предаване на мисли на разстояние.
 Според теорията на Козирев във вътрешността на огледалната зона се променя плътността на Времето и вероятно това води до изостряне на екстрасензорните способности.
През 1997 новосибирските учени провели съвместни опити с колеги от Великобритания. В Стоунхендж повече от 200 души приели дистанционно транслирана информация от Новосибирск с помощта на огледалата на Козирев. В хода на експеримента била използвана програма, съставена от знаци на шумерската култура – клинописното писмо. Англичаните приели всички символи. Нещо повече – получили и информация, която не била изобщо транслирана.  Допълнителни седемдесет символа, свързани отново с шумерската култура! Участниците в експеримента смятат, че по някакъв начин са проникнали във вселенската информационна база данни за тази велика древна цивилизация.
http://savremennik.blog.bg/technology/2012/04/17/ogledalata-na-kozirev.941008

Няма коментари:

Публикуване на коментар