понеделник, 9 април 2012 г.

Цъфтежът на вишните и мимолетността на битието



Покрай предпразничната суматоха в дните около Великден е може би най-подходящият момент да погледнем и далеч на Изток – там, където от векове съществува прекрасен обичай, отдаващ почит на Великата сила на природата и нейния кръговрат. Възраждането на живота отново и отново...Като истинско Възкресение.


 
В страната на напредналите технологии и милионните полиси има моменти, когато животът забавя своя пулс -  тогава японците се наслаждават на прекрасно зрелище – цъфтежа на вишните. 
С началото на цъфтежа на дърветата сакура започва празника ханами ("hana" - цвете, "mi" - наблюдавам).


Щастлив е този, който зърне първата разтворила се пъпка сред клоните на дървото. Постепенно, започвайки от юг и насочвайки се към северните райони, короните се превръщат в бели или нежно розови пухкави облаци. За населението това е събитие с общонационално значение. В столицата се създава специален щаб, който отразява събитията, съпровождащи ханами. Официалното откриване е тържествено – в централния токийски парк пристигат важни държавни дейци и императорското семейство. Цъфтежът подължава около месец от края на март.
В японските градове по традиция има цели алеи със сакура, но на най-голяма популярност се радва паркът Маруяма в провинция Нара.
Цъфналата вишна е много красива нощем, осветена от множество фенери. 


Японците отбелязват Ханами подобаващо, като си организират семейни или фирмени пикници сред природата.  Изобилието от саке предразполага към неформални контакти, а за тези, които искат да увековечат празничните мигове, се предлагат фотоапарати за еднократна употреба във всеки парк. 
 
Съзерцавайки красивите цветове, хората си спомнят за преходността на битието- всеки по-силен полъх на вятъра или дъхдовните капки слагат край на великолепната гледка. А меланхолията ражда прекрасни стихове. 

http://www.momonga.org/kyoto/spot/maruyamapark/index.html



http://www.flowershow.ru

Няма коментари:

Публикуване на коментар