вторник, 17 април 2012 г.

Пеперудата

Покрай познатите на всички символи на Възкресението може би не знаете, че такъв е и пеперудата. Тя често се появява на ръката на Младенеца и символизира възкръсването на душата.




Какавида, гъсеница, пеперуда
 Образът на насекомото присъства в много култури, за да изрази по символичен начин както красотата и преобразяването, така и мимолетността.
Тайната на Метаморфозата е вълнувала винаги човек, създавайки асоциация с промените в душата му. Очакване за нещо приближаващо се, нещо Прекрасно...



Жизненият цикъл яйце- гъсеница – какавида – насекомо идеално символизира човешката душа. Мистиците тълкуват фазите по следния начин: гъсеницата олицетворява земния живот, пеперудата – космическото или трансцендентно съзнание, а  какавидата – изпитанието на Прераждането / страстите, според християнската лексика/.




Психея

Известни са около 150000 вида пеперуди.
В картините на старите майстори душата понякога е рисувана с пеперудени криле.  В Югоизточна Азия се смята, че ако видите в дома си пеперуда, това ще ви донесе щастие. Две танцуващи пеперуди в Япония олицетворявали семейно щастие, а тържествените шествия и празниците и днес се откриват с ритуален танц на пеперудите, изразяващ радостта от битието. При елините пеперудата била символ на любовта и на безсмъртната човешка душа. Психея на старогръцки означава едновременно душа и пеперуда, а богинята с това име е изобразявана с пеперудени криле.


 Любопитно
Може би сте срещали в пресата съобщения за т.нар. кървави дъждове, като предвестници на страшни беди. Каква обаче е истината за това природно явление?  Съвсем не е толкова зловеща. При един от видовете пеперуди при измъкването от какавидата се отделят няколко капки червена течност. Понякога какавидите са цели колонии по дърветата. При валеж капките се оцветяват и се превръщат в кървав дъжд.







С пеперудите са свързани интересни вярвания. В Русия,
Ритуалът Пеперуда
 например, отпъждат нощните пеперуди от огъня – приемат се като въплъщение на мъртвите души и при вида на нощна пеперуда, пърхаща около лампата, си спомнят за починалите роднини. В Полша също има подобно вярване, там не разрешават на децата да убиват тези насекоми, защото може в тях да се е вселил духът на някой починал роднина.  В България, знаем, от дълбока древност съществува ритуалът “Пеперуда”, с който се измолва дъжд, а пеперудата е посредник между човека и божеството.


През вековете зловеща слава покрила пеперудите Acherontia (Manduca) atropos, известни като “Мъртвешката глава”. Насекомите всявали ужас сред суеверните хора. Върху тях се откроявала изображението на човешки череп. Преди няколко века вярвали, че "Мъртвешката глава" е причина за епидемията от 1733 година, а в някои райони и до днес смятат, че ако в окото ви попадне люспичка от крилете й, най-малкото ще ослепеете. Ако си спомняте сюжета на трилъра "Мълчанието на агнетата" не може да сте забравили факта, че серийният убиец поставяше какавида от пеперуда в гърлото на жертвите си. Е, тази пеперуда във филма бе "Мъртвешката глава"( за разлика от романа, където пеперудата е от вида  Acherontia styx).


Повечето пеперуди са изключително ефектни. Понеже зрението им е слабо, природата ги е дарила с прекрасни ярки цветове,  за да могат да се намират по-лесно. Хищниците също избягват ярките пеперуди – те са отровни или имат ужасен вкус.


Красотата на насекомите не е подмината и от изкусните майстори на живописта. Китайците и японците рисуват пеперуда и хризантема, за да изразят красотата в залеза на живота. Традиционно в Китай пеперудата е символ на безсмъртие, ето защо често е рисувана върху надгробните камъни. Имало поверие, че душата на починала красива жена излиза от гроба във вид на пеперуда.


 Модерният художник Деймиън Хърст излага творби с пеперуди от 1991 г. За него те са символ на жизнения цикъл и често присъстват в творбите му.  Американецът Хънт Слонъм също обича да ги рисува.


Деймиан Хърст


В изкуството се срещат и необичайни и, според мен, леко зловещи находки.  Американската авторка Лори Прешъс от Лос Анджелис използва крилца на пеперуди,за да постигне ефекта на стъклопис.  Витражообразните пеперудени криле са повод между Лори Прешъс и Хърст да възникне спор за авторство, който стига дори до съдебна зала.

Лори Прешъс, детайл

Весела Христова
http://www.liveinternet.ru
http://www.loriprecious.com/ и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар