петък, 20 април 2012 г.

Проектът "Венера" и духът на времето



Възможно ли е в нашето комерсиално време и царство на разумната практичност да блесне лъч идеализъм или съвсем забравихме защо английският мечтател Томас Мор написа своята “Утопия”. Изпитваме ли нужда някой да ни стресне и да ни посочи пътя, от който сме се отклонили…



Целта на движението Zeitgeist е да разчупи матрицата на общественото съзнание и, за разлика от всевъзможните теории на конспирацията, да предложи своето решение. А то е – един свят, в който базираната върху природните богатства икономика ще развива нови технологии и постепенно машините ще заменят човека в неговите трудоемки и монотонни дейности. Човекът на бъдещото общество няма да знае какво е банков кредит и предизборна кампания и никога не ще разбере какво е война и глад. Звучи познато, нали. Но…
Авторът на концепцията – французинът Жак Фреско, е посветил живота си на идеята за ефективното използване на природните ресурси като необходима стъпка за създаване на идеалното общество – т.н. проект “Венера”. Той твърди, че паричната система, в която живеем, е порочна, създава монополни ограничения и неизбежно води до саморазрушение. Затова  предлага да се откажем от… парите.
Фреско споделя:Още по време на Голямата депресия разбрах, че в бъдеще трябва да се откажем от паричната система. Просто всички сме свикнали с парите и вече не разбираме, че те са основният източник на злото и почти всички човешки пороци. Парите регулират икономиката и едни държави, като САЩ, забогатяват, а други – обедняват; с помощта на парите може да се разори една страна и да се свали правителството й; парите предизвикват у нас конкуренцията, алчността, завистта и злобата. Хората мислят, че не могат да живеят без пари. Ще ви посоча елементарно доказателство: какво ще правите на необитаем остров, ако имате милион долара, но там няма никакви природни ресурси – нито риба, нито животни или питейна вода. Дали ще оцелеете? Или по-скоро ще умрете от глад, притискайки към гърдите си купчина ненужни зелени хартийки. Ето защо съм твърдо убеден, че на хората не са необходими пари.”


В една устойчива икономика, изградена върху правилното и умно използване на природните богатства, човек би получавал всичко, от което има нужда, а новите технологии ще го освободят от ежедневния труд срещу заплащане. Това прекрасно общество е постижимо, ако природните богатства на Земята принадлежат на всички, а не на тези, които ги разпределят с парично-кредитните механизми. Фреско е убеден, че хората трябва да са информирани за всички методи за разумно усвояване на ресурсите на нашата планета:
“Ресурсите на Земята са безгранични, ние дори не сме изследвали половината от тях. На първо място ще се заемем с разработката на алтернативни източници на енергия. Глобално погледнато, дори само силата на морските вълни може да стане източник на 50 процента от енергията, която всички използваме. Същото е с геотермалната енергия: ако се научим да използваме “топлината на земното ядро”, в наши ръце ще се озове един практически вечен двигател, та нали топлината на планетата се възобновява постоянно! Ето с това трябва да се занимаваме, а не да изпомпваме петрол и да замърсяваме природата. Аз предлагам едно екологично чисто бъдеще.”


Проектът “Венера” се появява около 1975 г. Създателят му
категорично отрича утопичността в идеите си и подчертава разликите между комунистическите идеи и своите виждания: комунизмът предполага съществуването на пари, правителство, банки, класи, но ако обществото ни е свободно от паричните отношения, а стоките, услугите, образованието и здравеопазването са достъпни за всеки без да се чувства дефицит, то ще отпадне необходимостта от правителство, полиция, армия, затвори. На компютрите е възложена задачата да заменят… политиците, а автоматизираните системи ще изпълняват всички физически дейности, свързани с производството. Френският социален инженер, считан за Да Винчи на модерното общество, вижда живота съсредоточен в безопасни, екологично чисти и високо технологични градове с развита инфраструктура.
Предложеният нов обществен модел ще създава ценностна система, основана върху грижата за хората и природата, с идеята да се изкорени човешкия стремеж към богатство, имущество и власт.
Движението Zeitgeist (цайтгайст, от нем. zeit, "време", и geist, "дух") – "духът на времето", е комуникационната част на проекта "Венера". То е основано от режисьора Питър Джозеф след излизането на документалния филм Zeitgeist: Addendum (втори от едноименната поредица). Достатъчно е да споменем, че първият филм – Zeitgeist:The movie, предсказа икономическата криза две години преди тя да завладее света (официалната му премиера е на 18 юни 2007, след това последва главоломният му успех). През януари 2011 година излезе и третият – Zeitgeist: Moving Forward. Фактите, свързани с критиката на религиозните постулати, разследването на официалната версия за 11 септември, манипулациите от страна на средствата за масова информация, недостатъците на монетарната система, както и достъпният език, с който са изложени идеите на гениалния французин в трите части, приковават интереса на зрителя и създават хиляди последователи.

Идеите движат света и, колкото и футуристично да звучат сега, може да се окаже ,че мечтите на Жак Фреско ще родят една нова философия, която да посочи спасителния изход за изтерзаното от социални катаклизми човечество.

Весела Христова
публикувано и в сп. Анна, бр 4 2011

5 коментара: