вторник, 10 април 2012 г.

Норман Фостър - поглед в източна посока


Навярно си спомняте култовите сцени с героя от „Опасен чар“, в които той споменаваше Франк Лойд Райт. Гениалният американски архитект, разбил статуквото на господстващия неокласицизъм и преклонение пред античните образци (Капитолият, сградата на Върховния съд и др.) и поставил начало на стила органична архитектура. Много от нас тогава за пръв път научиха кой е той. Революционните му възгледи навремето вдъхновили писателката-философ Айн Ранд да създаде творбата, с която грабва трайно вниманието на хиляди читатели – „Изворът“.


Къщата над водопада
Франк Лойд Райт е починал отдавна. Емблема на творчеството му е «Къщата над водопада»» («Fallingwater») в Мил Рън - композиция от свободно висящи тераси и вертикални варовикови повърхности върху стоманени подпори над водата. Тя е в унисон с идеите на органичната архитектура, която вписва по естествен начин сградите в ландшафта. 




 
Gherkin

Интересът към този вид архитектура се завърна преди десетилетие. Дължим го на т.нар. биотех естетика, предполагаща и възможността за използване на форми от живата природа в строителството на различни здания / и в София имаме такава - "Охлювът"/. За разлика от Райт - за него дори навремето това би било прекалено авангардно - последователите и създават преки аналогии с естествените, природни форми.


Манифест на това направление в архитектурата е лондонският небостъргач, известен като "Краставица" (Gherkin) на друг прочут творец – Норман Фостър.

 
Сър Норман Фостър е роден в Манчестър през 1935. Провъзгласен е за рицар през 1990, а през 1999 печели наградата Прицкър (Pritzker) за цялостно творчество. Освен бионичния стил, проектите му следват стила хай-тек, характерен за скъпи сгради, които определят до голяма степен имиджа на владеещите ги институции – обикновено банки или мощни концерни. 

Фостър е познат и по нашите земи - името му нашумя с проекта за застрояване на Карадере, последния незасегнат от строителството по Черноморието плаж. Според  плана, в който е участвал и арх. Георгий Станишев, брат на тогавашния премиер, там трябва да бъдат построени 5 "екоселища" с по 1100 къщи.

Амбициите му обаче са реализирани в някои други бивши соцстрани. 

Байтерек
Първото му строително постижение там е изграждането на символа на град Астана, столица на Казахстан – монумента Байтерек .
Дворецът на мира и разбирателството
Следва  Дворецът на мира и разбирателството – внушителна пирамида, съобразена с принципа на Златното сечение на Фибоначи, построена специално за Конгреса на религиозните водачи в Астана. През  2010 тук е открита  и най-голямата шатра в света – търговският център Хан Шатир.


 През 2016 се очаква да бъде завършена кулата Русия – небостъргач в търговската част на Москва .

 В руската столица се изгражда и се предвижда да бъде открит и Кристален остров – небостъргач, истински "град в града",  с височина 450 м и на стойност 4 милиарда долара, който претендира да бъде най-широката висока сграда в света.


Кристалният остров



Фостър е създал и друг атрактивен проект, но той засега среща трудности при реализацията си -  това е небостъргачът „Кристал“ в град Ханти Мансийск – здание във формата на диамант.


Реализацията на идеите и на най-даровития творец зависят силно от парите. И не е чудно, че атрактивните съоръжения са на места, където могат да си ги позволят.
 Дори и само като проект обаче, те недвусмислено разкриват таланта на Големия архитект.
Весела Христова 

Няма коментари:

Публикуване на коментар