сряда, 18 април 2012 г.

Фойерверките - небесно огнено вълшебство

 "...Невръстните хобитчета търчаха подир каручката през цяло Хобитово чак до върха на хълма. Правилно се досещаха, че е натоварена с фойерверки.. "
из Властелинът на пръстените



Големият разказвач на приказки -Толкин, не напразно е вмъкнал сцените, в които Гандалф създава зрелищни небесни картини от светлини.  Великолепните специални ефекти на мъдрия магьосник са нещо повече от празнични елементи. 

Изкуство, което много прилича на вълшебство...





Огънят. От хилядолетия е използван при свещенодействия, ритуали, дори като средство за комуникация. Традиции, свързани с огньове, съществуват във всички култури.  Свещи, факели, тлеещи въглени и ...фойерверки.



Казват, че първите фойерверки били стъбла от зелен бамбук, които китайците хвърляли в огъня за да прогонят злите духове. Бамбукът весело се пръскал в ефектни искри и се получавала изключително живописна картина. И така до момента, когато бил изобретен барутът. В търсене на еликсира на безсмъртието алхимици даоисти смесили селитра, дървени въглища и сяра и получили черен прах, който горял бавно, но ярко.



Фойерверките за пръв път били използвани по време на новогодишно празненство в императорския двор. Черният прах бил насипан в бамбуковите стъбълца и когато ги хвърляли в огъня, хората крещели “Нека нощта бъде ден!”.  След време огненото зрелище било включено в религиозните церемонии и държавата обявила монопола си върху него. Само специално обучени монаси можели да правят фойерверки. Китайците достигнали бързо съвършенство в спектаклите с небесния огън.

В края на 13-то столетие Марко Поло пристигнал в Китай, където прекарал цели 17 години. Въпреки строго пазената тайна, той  съумял да пренесе изкуството на фойерверките в Европа.


В края на 15 век вече всяка европейска страна била създала собствени традиции при фойерверките, съществували италианска и германска пиротехническа школа. Първото ръководство за направа на фойерверки -трактатът "Дела пиротехника"от Ванокио Бирингучи,  бил написан във Венеция. Авторът му споделил "Фойерверкът трае по-кратко от целувката на любима, но струва по-скъпо от издръжката на любовница".

 Традицията да се пускат фойерверки при посрещането на Нова година в Европа дължим на руския император Петър Велики.

БОРИС КУСТОДИЕВ. Фойерверк. Медният конник





Гай Фокс и Барутният загово
Любопитно 

Във Великобритания всяка година на 5 ноември небето над Острова  се озарява от фойерверки – това е денят на Ден на Гай Фокс, в който е осуетен т.нар “Барутен заговор”, когато английските католици възнамерявали да вдигнат във въздуха Уестминстърския дворец по време на официалното откриване на парламента за 1605 г.






Първото музикално пиротехническо шоу е поставено в Кан през 1960 г, а през 1987 г. тютюневата компания "Бенсън енд Хеджис" организира постановката "Симфония на огъня" в Торонто. Оттогава датира и ежегодният фестивал в Торонто - най-престижният в тази област.
Весела Христова

Няма коментари:

Публикуване на коментар