четвъртък, 7 юни 2012 г.

Сериалът "Лилехамер" - хумор от Норвегия


Очевидно освен добри детективи, скандинавците правят и разкошни комедии.
 

Какво би сторил един американски гангстер, попаднал в програма за защита на свидетелите, ако трябва да избере новата си самоличност. Отговор на този въпрос дават сценаристите на сериала Лилехамер - Ане Бьорнстад и Айлиф Скудвин, а изборът на главния персонаж просто е перфектен – в ролята на мафиота Франк Талиано е италоамериканският актьор, музикант, продуцент и диджей Стив Ван Занд ( роден на 22 ноември 1950), познат и като Силвио Данте от “Семейство Сопрано”. 

Очарован от норвежката природа и красотата на северните жени, героят му избира града на зимните олимпийски игри за мястото на новия си живот.
С пристигането му започват емигранските неволи – интеграционен курс, шофьорска книжка, странна кухня, студ...
Първият опит за рушвет завършва с фиаско.
Само че в тази на пръв поглед добре уредена страна не всичко е толкова идеално. А пък нашият герой не е забравил навиците си от миналото. Местната полиция на спокойния, лишен от всякаква престъпност норвежки град започва да го подозира, смятайки го за арабски терорист.




Какво ще предприеме новият жител на Лилехамер, за да намери мястото си под северното слънце – това ще научим от пълните с комични ситуации епизоди, в които героят му успява да заобиколи закона и да придобие заведение, да инвестира в строителство, в модерно изкуство и дори ...да стане баща, без да го е планирал.

Освен че участва във филми, Стив Ван Занд е известен музикант,  китарист в групата на Брус Спрингстийн The E Street Band . За играта му в този сериал може да се използва едва дума – блестяща. А дори не е професионален актьор. Някои хора са просто талантливи...


Премиерата на американо-норвежката продукция бе през февруари 2012. 
 Поредицата Lilyhammer е и сред новите заглавия на Netflix, американска технологична компания, занимаваща се с онлайн продукции за уеб тв канали в глобалната мрежа.

Още за скандинавските телесериали
Варг Веум
Ирене Хус
Арне Дал

Весела Христова

1 коментар: