четвъртък, 12 април 2012 г.

От Мария Магдалина до Фаберже



 От прастари времена е познато като символ яйцето - присъства в митологията на Индия, Япония, Полинезия, Китай и много други народи като израз на Това, което е в началото на всичко. 

Било използвано и в магическите ритуали и заклинания за плодородие, защото зародишът се асоциирал с жизнената енергия.
Великденското яйце, освен като символ на Възкресението на Христос, е знак и за пролетното пробуждане в природата.
А. Еделфелт, Христос и Мария Магдалина, 1890

Повечето от нас знаят за приетото от църквата тълкувание. Света Мария Магдалина (не е опростената грешница, а друга праведна жена, която Христос изцелил от болест) след Възнесението започнала да проповядва христовото учение. Посетила и Рим и поднесла на император Тиберий червено яйце с думите "Христос възкресе!" , след което му разказала за станалото на хълма Голгота.

А защо му поднесла яйце? Това бил древен юдейски обичай, с който хората поздравявали свои познати, приятели и покровители за рождения им ден и на Нова година, в знак на уважение, особено ако не можели да си позволят по-скъпи дарове. След посещението на св. Мария Магдалина в Рим, християните възприели традицията да си подаряват червени яйца за да отбележат Христовото Възкресение.

Според някои червеният цвят символизира както пролятата кръв от Спасителя, така и царствеността. В миналото аленото бил царски цвят.





Коронованите особи обаче се докосвали и до други - скъпоценни яйца. Прословутите творения на ювелира Карл Фаберже. Безценната серия е създавана в периода между 1885 и 1917 за семейството на руския император.

Днес е известно за 71 яйца, от които 52 са императорски.


Първото яйце било поръчано от цар Александър Трети като великденска изненада за височайшата му съпруга Мария Фьодоровна. Отвън било гладко и емайлирано, но при отварянето му се показвала една златна кокошчица. В кокошчицата пък имало миниатюрна рубинена корона.

И въпреки че цял свят познава днес яйцата на Фаберже, всъщност идеята за първото от тях не била авторска.
Карл Фаберже
То интерпретирало бижутериен модел на яйце, създадено в началото на XVIII век, от което днес има запазени 3 екземпляра - в замъка Розенборг в Копенхаген, в Музея на изкуствата във Виена и в частна колекция. Във всяко била скрита кокошка, а в кокошката - пръстен.

Руският монарх направил изключително мил жест за жена си и по такъв начин стимулирал изключително красивата тенденция в ювелирното дело.

Днес в Баден-Баден, Германия, съществува единственият в света музей на произведенията на приложното изкуство от Фаберже.
Основан е от руския колекционер Александр Николаевич Иванов . Една добра дестинация за ценители...



Весела Христова


Няма коментари:

Публикуване на коментар