четвъртък, 19 април 2012 г.

Магията на бамбуковия коридор


Живописният район Арашияма е една от многото забележителности на японския град Киото. В подножието на тамошната планина се намира бамбукова гора, през която е направен дълъг коридор, донесъл истинска, световна слава на местността. 



Освен че е притекателно място за разходка и идеален пейзаж за умопомрачителни снимки, с които може да блеснете във фото форумите, тайнствената пътека предразполага към покой, душевен отдих и умиротворение. Тристаметровият коридор е ограден от бамбукови стъбла и е удобен за колоездене. 


В непосредствена близост до приказната гора е разположен будисткият храм Тенрю-джи.
Японците вярват, че бамбуковите насаждения представляват свещена бариера срещу злото и често те заобикалят храмовете им. 

Митове, легенди, приказки
В много азиатски култури съществува митът за произхода на човека от бамбуково стъбло. В Малайзия например има легенда, която разказва за мъж, мечтаещ за красива жена, открил впоследствие бленуваната девойка вътре в растението.
В най-старата японската приказка, които някои определят като предшественик на жанра научна фантастика и преведена у нак като Приказка за Химе (в ориг.- 竹取物語 ),  царицата на небесните нимфи от Луната също е намерена в светещо бамбуково стъбло.




Според Фън шуй бамбуковите пръчки притежават свойството да преобразуват негативната енергия в положителна. Ето защо посветените в това познание съветват над прага или на корниза на прозореца да се закачват бамбукови вятърни чанове, които ще ви освободят от зловредни влияния отвън.


Може би затова разходките в зеления коридор на Арашияма са неповторимо - пречистващо и успокояващо, преживяване за многобройните туристи и местни жители. 

Весела Христова


Няма коментари:

Публикуване на коментар