петък, 27 април 2012 г.

Игра на тронове или игра на интелекти



Джордж Р.Р. Мартин
Не че не откривам топлата вода, но очевидно фентъзито е жанр, който съвсем не е за подценяване.

Американецът Джордж Реймънд Ричард Мартин определено е стигнал до същия извод, тръгвайки от фантастиката (автор е на култовата поредица за капитан Хевиланд Тъф, който лети с внушителния си кораб “Ковчег”в космическото пространство и помага на световете, спасявайки ги от екологични катастрофи), където е прибрал повечето авторитетни награди и впоследствие намерил уютен пристан там, където се събират жанровете на историческия приключенски роман и приказката.


Резултатът е блестящ – сагата “Песен за огън и лед”, от която у нас са преведени 5-те издадени досега тома. 




За почитателите на Мартин е добре да знаят, че авторът предвижда поне още два тома с предполагаеми заглавия Ветровете на зимата и  Мечта за пролет.
 
В удивителната плетеница от съдби и герои основните нишки са тези, които преминават през живота ни в действителност и очертават моделите на нашето поведение – любов, власт, страдание, достоинство.

Просто нямаше как поредицата да бъде подмината от асовете в развлекателния бранш и буквално месец след излизането на книжния пазар на първия том Джордж М артин получава предложение за екранизация. 


Премиерата на  телесериала "Игра на тронове"( Game of Thrones) е на 17 април 2011 по HBO. 
Въпреки първоначания скептицизъм на писателя, който смята, че трудът му е твърде обемен за подобно начинание, сериите обсебват веднага телепубликата.


При това не само с интересния и добре измислен сюжет.
Интелигентният избор на актьори осигурява голяма част от успеха за създателите на телевизионната поредица. 
 
Един конкретен пример. Екипът направо уцелва десетката, канейки за ролята на Тирион Ланистър американския актьор Питър Динклидж.

Питър в сцени от сериала


Ролята на джуджето с неособено привлекателна външност, но безспорен интелект и благородство, съвсем заслужено носят на Питър високи отличия – Еми и Златен глобус за 2011.
Роден в обикновено семейство – на безработен застрахователен агент и учителка, Динклидж е живото доказателсто за това, че когато талантът е съпроводен с малко късмет и голяма доза упоритост, мечтите са достижими, дори ако съдбата те е ощетила откъм външен вид или здраве (роден е с наследственото заболяване ахондроплазия).

Питър със съпругата си - Ерика Шмид

На 63-тите награди “Еми” част от екипа - Нина Голд, Робърт Стърн, бяха номинирани за най-добър подбор на актьори в драматичен сериал.
Специално за мен звездата в този филм е Питър Динклидж и с риск да залитна в зоната на клишетата, бих написала без колебание – малкият Голям актьор.

Весела Христова

Няма коментари:

Публикуване на коментар