неделя, 29 април 2012 г.

"Utopix" - мечтата на един живот


Понякога животът на човек минава под знака на един строеж. 
Дни, седмици, години, отдадени на мястото, което наричате свой дом. Докато и най-малките подробности придобият окончателния съвършен завършек.
Мечтата, на която се е посветил френският художник  Жо Пиле, прекрасно илюстрира горното твърдение.  Делото на живота му е уникалната къща(?) с красноречивото наименование "Utopix"!

 Жо съвсем не е учил архитектура, просто е следвал въображението си. Резултатът от старанията му се оформил окончателно сред 30 години.

През седемдесетте художникът купил 11 хектара земя на каменистото плато Causse de Sauveterre. Дотогава пустеещата местност се използвала предимно за паша на овце, но това не обезсърчило Жо и съпругата му Доминик. Те мечтаели да си построят дом, едновременно функционален и оригинален.

 

 Строежът започнал през 1979. Жо разчитал на своите ръце и на помощта от приятели. Събрали камъни, каквито тук имало в изобилие и построили истинско иглу.  Оформили покрива като купол и го декорирали с камъни. През 1992 зданието било завършено и веднага привлякло вниманието на туристите. Жо решил да направи дома си още по-атрактивен и осеял местността с всевъзможни забавни скулптури. Направил и поле за мини голф.


Макар и бавно, строежът се движел към окончателното си приключване. През 1997 вътре била поставена изолация, а през 2000 домът бил електрифициран. 

И така, приключението „Utopix" завършило.  За собствениците останало  удовлетворението от постигнатия блян и възможността да обитават един наистина неповторим дом. 
 http://www.utopix-lozere.fr
 http://www.kulturologia.ru
Весела Христова

1 коментар:

  1. Първото нещо,което ми идва на ум е как е възможно да се направи толкова много само от камъни с еднаква големина и разбира се колко време на човек му е отнело да постигне всичко това,което виждаме на тези снимки, ще се радвам много ако някой ден успея да се докосна на живо с тях. Да успея да ги пипна и да разгледам до най малкият детайл.Това наистина си е сбъдната мечта.Тази година успях само да направя една голяма кошница от камъни с дръжка от шишарки.

    ОтговорИзтриване