петък, 27 април 2012 г.

Орхидеите - невероятни, мистериозни и обсебващи


 От дълбините на хилядолетията



През 2007 палеонтолози намерили в Доминиканската република парче кехлибар от миоцена, а вътре в него - пчела работничка от отдавна изчезналия вид  Proplebeia dominicana
Вниманието им привлякло и нещо друго - залепналият до гърдите на насекомото полинарий, характерен за орхидеите. Находката била добре запазена и позволила на учените да определят дори принадлежността и към конкретно растително семейство. Праисторическото растение получило името Meliorchis caribea.

Доскоро се смяташе, че орхидеите са млада група растения, появила се в еоцена. С това откритие хипотезата всъщност е опровергана.  




Орхидеите са ефектни красиви цветя, от които са известни 25 000 вида. С всяка година се появяват и нови. Те дотолкова се различават външно, че понякога е трудно да се приеме, че са от едно семейство. 
Някои са едри и атрактивни, други - микроскопични. Цветовото многообразие е впечатляващо - от дискретни окраски до ярки, тропически цветове. 





  Черната орхидея
Съществуват и мистериозни, черни орхидеи, селектирани от калифорнийски ботаници. Някои смятат, че това е най-красивото растение в света, а ароматът му е вълшебен, ванилен. Черната орхидея бързо се превръща в символ на изящество и красота. 

С това интересно цвете е свързана и следната любопитна история:

Черна орхидея


Преди години Патриша Аркет се пошегувала и поискала от Никълъс Кейдж черна орхидея, булчинска рокля от Тибет и автограф от Селинджър. Роклята наистина купили в Тибет, а след един аукцион се сдобили с автограф от талантливия писател. Въпросът с черното цвете останал висящ. Тогава на Никълъс му хрумнала блестяща идея. Той просто боядисал една орхидея в черно...





Цветът на орхидеята притежава съвършена симетрия, символ е на двете първозданни начала – мъжкото и женското. Думата орхидея за първи път е използвана  от бащата на ботаниката, древногръцкия учен Теофраст и означава… тестис (заради формата на луковиците на рода Orchi). 

Теофраст

Бумът на великолепните растения в Европа започнал от Англия през XVIII век, когато търговецът Питър Колинс докарал растението «блетиа пурпуреа», което зацъфтяло след година. През 1813 на Острова вече имало повече от седемдесет вида орхидеи. 


Отначало хората не умеели да отглеждат ново растение от семе. До момента, когато Ноел Бърнар отделил от корена й почвообитаващата гъба, наречена Rhyzoctonia, откривайки, че всъщност орхидеите живеят в симбиоза с тази гъба. 

Любителите на орхидеи могат да бъдат доста креативни. Един от тях поливал цветето си със сок от месо, в резултат на което то станало невероятно красиво и високо.

Има орхидеи, които се оценяват като произведения на изкуството и се предлагат на аукциони, където достигат зашеметяващи стойности до 100 000 долара. 


Прекрасните цветове се появяват на седмата година. Растението може да живее до сто години – почти като човек. То е сравнително непретенциозно, а цъфтежът му не предизвиква алергия.

Peach cattleya
Английският ботаник Джон Линдли, смятан за баща на науката за орхидеите, нарекъл първата цъфнала в Англия орхидея в чест на нейния стопанин. Така се появили знаменитите орхидеи Cattleya. 



Весела Христова 
 http://elementy.ru/news/430579
 http://sernaraquel.com/tag/marriage/ и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар