вторник, 10 април 2012 г.

Изгубен ли е раят на фамилия Трейман?

The Lost Gardens of Heligan - Изгубените градини Хелигън (heligan е и местна дума за върба), са едно доста популярно място в графство Корнуъл


Създадени са от фамилията Трейман (Tremayne) в средата на XVIII век и били облагородявани и старателно поддържани чак до Първата световна война. При това от цяла армия градинари. След това потънали в забвение, а в имението отеквали стъпките на разквартированите американски войници през Втората световна война и на наемателите, който заселили по-късно преустроените в отделни апартаменти помещения.  




През 90-те години на миналия век започва възстановяването на ландшафта около имението. До днес, когато местността поразява с великолепното си многообразие от растителни видове – камелии, рододендрони, вековни дървета, тропически растения. Цветя, оригинални паркови скулптури и романтични езера създават особена приказна атмосфера. Имението притежава и красива италианска градина.

Връщането на предишния блясък се дължи на група ентусиасти, начело с продуцента Тим Смит, привлечени за целта от един от наследниците. Процесът детайлно е отразен в шест телевизионни серии на Channel 4 през 1996. 


С възстановяването на великолепната градина се увеличава и туристическият поток - факт, отразил се положително върху благосъстоянието на региона.
Най-известните забележителности  в The Lost Gardens of Heligan са безспорно необикновените каменни фигури – “Гигантската глава”, “Спящата девойка” и др. 

Те ни пренасят във фантастичния свят на тролове, джуджета и принцеси - истории, които сме слушали преди заспиване като деца. 


Весела Христова
http://www.heligan.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Lost_Gardens_of_Heligan

Няма коментари:

Публикуване на коментар