четвъртък, 29 март 2012 г.

Хелене Турстен и поредицата за Ирене Хус или още едно име в топ листата на скандинавските автори

Вече свикнахме да търсим подводни камъни навсякъде.
И ако нещо ви изглежда привидно спокойно, това означава, че трябва да имате едно наум.
Благоустроената доволна Швеция в последно време изобилства от талантливи имена в детективния жанр. Сюжетите им се въртят около неща в северното общество, за които не сме и подозирали. Така е, Швеция не е само ИКЕА, Роксет или организацията “Млад пират”...
Петдесет и осем годишната дама Хелене Турстен (Helene Tursten) определено оправдава читателския интерес към шведския детектив.
Любимата и героиня е инспекторът от полицията Ирене Хус- интелигентна четиридесетгодишна жена - съпруга, майка, джудистка, която покрай заплетените  престъпления се сблъсква и с тъмните страни в едно общество, което всъщност не е толкова различно. Не са подминати и вечните конфликти между поколенията, тревогите покрай подрастващите тийнейджъри и дилемите, пред които ни изправя модерният свят.


Преди да започне да пише, Турстен е работила като медицинска сестра, дентален лекар, но се оттегля заради заболяване. По време на боледуването си работи като преводач на медицинска литература. Това определено се е отразило в някои детайли от сюжетите и.


Поредицата за Ирене Хус съвсем логично е филмирана. The Torso, The Horse Figurine , The Fire Dance, The Night Round , The Glass Devil,  The Gold Digger са много добре посрещнати в Швеция, а вече и от любителите на скандинавското кино и в България. Компанията, която се е заела с реализацията им на екран е същата, която създаде филмите по трилогията на Стиг Ларшон  “Милениум”. Това е добра препоръка, нали...

Лилехамер


Варг Веум - още един северен рицар на справедливостта



от Весела Христова

Няма коментари:

Публикуване на коментар