неделя, 18 март 2012 г.

Зелена кадифена приказка от мъх


От дълбините на палеозоя на планетата ни са се съхранили уникални растителни видове. Например мъховете, които дори под дебелата снежна покривка остават вечно зелени. Те покриват значителна част от земната повърхност и днес,  когато учените са идентифицирали около 25 000 вида, най-разпространените от които са с височина 10-30 см. Не се учудвайте, но има мъхове, които са високи 60 см. Други пък едва достигат 1 мм. В природата съществуват разнообразни едногодишни и многодишни мъхове, които са невероятно красиви.




Съвсем логично естетическите им достоинства са оценени не къде да е, а в Япония – страната, в която култът към прекрасното се предава от поколение на поколение. И така, хилядолетия наред…
Градините от мъх там се наричат коке дера -  苔寺. Коке означава мъх, а дера – храм.


Японците са сътворили възхитителна градина от мъх в едно свято място – манастира Сайходжи  (Saiho-ji). Храмът е основан в периода Нара (710-794 год). Тук мъховете са оставени да виреят на воля, като с годините са образували прекрасни зелени килими по земята, прегърнали са статуи и кулички, стволовете на дърветата и камъните. 

  храмът Сайходжи 

Градината е разположена откъм източната страна на манастира около водоем, наричан "Златното езеро". Сред водната повърхност има три неголеми острова - Асахи, Юхи и Кири. Мъховете по бреговете са около 120 вида - повечето са се появили след едно наводнение от периода Едо. Три чайни къщички, които също са културна ценност, създават неповторима атмосфера в градината на спокойствието и съзерцанието. 

 


Гледката е съвършена и в продължение на години е привличала хиляди посетители. Това неизбежно е нанесло вреда върху  приказния ландшафт и от 1977 градината е затворена за туристи. Днес тя е част от културното наследство на Япония в списъка на ЮНЕСКО като един от древните паметници на Киото и е достъпна само за гости със специални покани. Проектирана е от прочутия градинар и дзен монах Мусо Сосеки през 1339 година. 

Дизайнът и е оказал огромно влияние върху развитието на парковото изкуство в Страната на самураите.

Весела Христова

Източници:

http://en.wikipedia.org/wiki/Saih%C5%8D-ji_%28Kyoto%29

http://www.pref.kyoto.jp/visitkyoto/en/theme/sites/shrines/w_heritage/11/

http://www.japankyoto.ru/temple/kokedera.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар