понеделник, 12 март 2012 г.

Размисли за мирозданието в Шотландия



Градината като мини Вселена – това е реализираната идея на съпрузите Чарлз и Маги Дженкс. След като наследили земя в Шотландия, те решили да пресушат блатистата местност, но по един нестандартен и ефектен начин – като въплътят своите възгледи за света чрез градински дизайн. Достатъчно е да споменем, че Чарлз е автор на книгата “Библия на постмодернизма”, за да добием представа за дълбочината на мисълта и общата философска концепция, която са вложили в това начинание.


Градината е готова през 1988 година и с право е определяна като една от най-оригиналните в света, която говори не само на езика на ландшафтното изкуство, но и на език, който изразява сложните размисли на художника върху загадките на мирозданието.




В The Garden of Cosmic Speculation съпрузите Дженкс сътворяват картини от макро и микросветовете, символично проследяват хода на еволюцията. Постигат този ефект чрез странни форми, скулптурни композиции и оригинално озеленяване. В парка са разположени форми, изградени според числата на Фибоначи, дракони, черни дупки, мостове, уравнения, пирамиди, много спирали, които изразяват структурата на ДНК и формата на
Галактиката.




 Пейзажът е разделен на плавно преминаващи една в друга градини с интересни имена: „Смисълът на честната игра” ; „Градината на здравия разум”, „Градината на шестте чувства”и др. Разходките тук са търсене на хармония и красота в една алтернативна реалност. Естественият релеф е допълнен с изкуствен ландшафт.





Тази забележителност се намира близо до шотландския град Дъмфрис.  През 1995 г Мери умира и оттогава съпругът и отваря парка за посещение веднъж годишно. Той лично провежда екскурзии за любознателните пътешественици. Приказното място продължава да се преобразява под вещите ръце на градинаря Алистър Кук и всяка година тук има нещо ново.

 
 


Весела Христова

Източници:
http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Jencks
http://bloomersfloristwilmington.blogspot.com/2011_05_01_archive.html
http://www.kuriositas.com/2010/04/garden-of-cosmic-speculation.html
http://krutayatema.ru
http://www.epochtimes.ru
http://gradinata.bg/index.php?page=article&article_id=914

Няма коментари:

Публикуване на коментар