вторник, 6 март 2012 г.

Разходка в облаците

 
Китай, провинция Хънан. Планината Тянман. Търсачи на силни усещания се движат внимателно по необикновена пътечка, монтирана върху почти отвесна скала. Направо над облаците. Адреналиновото преживяване ви е гарантирано, разжождайки се по дългата седемдесетметрова стъклена конструкция. Стъклото, естествено, е с безопасна дебелина – 6 см. Съоръжението е проектирано по такъв начин, че да елиминира всякаква опасност, но въпреки прекрасното инженерно решение, една такава разходка провокира естествените страхове у всеки. Прозрачният мост в небето е създаден неотдавна и е заменил подобен, но направен от дърво.





Китайците обичат подобни атракциони. Например, в планината Хуа Шан има още по-страховито съоръжение – дървена тясна пътека, която води до изкуствена пещера с олтар. Тук обаче не са предвидени успокояващи парапети. Просто върху скалата са закрепени вериги, за които хората се държат, докато бавно се придвижват. Понеже това е единственият път до въпросната пещера, се налага да се разминават и с връщащите се.

Свещената пещера е изсечена в скалите от последователи на даоизма още през 13 век. През 80-те години тя привлича вниманието на туристите. За олимпиадата през 2008г властите предприемат някои мерки за безопасност на посетителите и им включват осигурителни въжета с карабини. Днес всеки желаещ може срещу 5$ да се разходи в относителна безопасност, наслаждавайки се на гледката отвисоко.


Сщотото преживяване може да изпитате, ако посетите Чикаго и се качите в прозрачния балкон, изграден на височина 412 метра в един от небостъргачите на града. Конструкцията е дело на архитекти от Skidmore, Owings и Merrill. Намирайки се в стъклената кутия, залепена за външната стена на сгратата,  ще изпитате чувството, че висите във въздуха. Зданието всъщност има четири прозрачни балкона, а за да влезете там, трябва да платите 15 $.

Идеята за бездната под краката е взаимствана от няколко английски художници. Талантливите майстори на четката от лондонската арт агенция Banbury Walker studio са създали пълна илюзия за отсъствие на под в един от асансьорите на голям търговски център. Нищо не подозиращите клиенти на мола влизат спокойно, но изпитват истински шок, поглеждайки под стъпалата си. Тази илюзия е създадена с рекламна цел – да популяризира новия подземен атракцион Nemesis Sub-terra в увеселителния парк Alton Towers в графство Стафордшир.

по материали от интернет
www.impactlab.com , Berta River
www.vismedia.co.uk
rumbur.ru
и др.
Весела Христова

Няма коментари:

Публикуване на коментар