понеделник, 26 март 2012 г.

Адски пейзажи от Земята

Индонезийските острови са класически пример за това, че нищо на света не е толкова прекрасно, колкото изглежда.
Ява - Раят на Земята (според туристическите справочници) - разкошни тропически пейзажи, неописуеми плажове, но и много мизерия…



Вулканът КАВА ИДЖЕН се намира в източната част остров Ява. В кратера му има киселинно езеро, а от стените му проникват серни газове и се наслагват като дебела кора. Неслучайно пейзажът често е сравняван с Ада, приликата е стряскаща, особено като прибавим и характерното зловоние...

Библейски Ад ?

Земен Ад

Снимка Оливие Грюнвалд
Сред тази киселина и отровни изпарения хората добиват сяра. За целта тръгват рано сутринта, около шест часа, изкачват 2600 метра до кратера, след това 200 метра до киселинното езеро. Добитото носят към пункта за изкупуване. За да изстържат серните наслоявания, работят с примитивни оръдия на труда при минимум защитни средства – просто закрепват парче плат върху лицето си като маска. По склона са разположени тръби, от които тече разтопена сяра, която образува отровни оражеви езерца и моментално се втвърдява. Застиналата сяра се разбива с чукове и парчетата се поставят в кошници или чували. 

снимка Михаил Воробьов
Обикновено дневно работникът извършва два прехода до бреговете на киселинното езеро, където работи с часове след облаци от вредни изпарения и непоносима миризма. 
След като напълнят кошниците – около 80-90 кг, ги поставят на гръб (като кобилица) и се изкачват по склона обратно. За един курс печелят около 5 долара.
Към 9-10 часа вече става невъзможно да се работи – вятърът отнася жълтия облак към пътеката. За озовалия се в отровната мъгла преживяването е отвратително – главозамайване, сълзене, кашлица. Миризмата на сяра го преследва през целия ден. 

Снимка Оливие Грюнвалд

В края на работния ден

Най-тежката професия на света съответно е обект на интерес от туристи (повечето японски) и фотографи. Един от тях е Оливие Грюнвалд, който обикаля света, за да запечата красотата на вулканите, но тук е направил и впечатляваща серия, с която показва как хората се борят за насъщния.

 
На снимката той е на малък остров сред киселинното езеро. Грюнвалд споделя, че имал силното усещане, че се намира на друга планета.
 
 Вратата в преизподнята

Подобни извънземни пейзажи има и другаде. В Туркменистан, например, се намира прочутият газов кратер Дарваза, известен като Вратата в преизподнята ( jähenneme açylan gapy- туркм. )


Дълбок е 20 метра и има диаметър от 60 м. Образувал се е по време на сондажни работи през 1971 година, когато геолозите се натъкват на подземна кухина. Земните пластове потъват в нея, заедно със сондата и се образува огромна яма, пълна с газ. За щастие, пострадали при инцидента няма. Геолозите решили да подпалят газа, за да елиминират вредните му изпарения. Предполагали, че ще изгори за няколко дни, но се излъгали. От 1971 година пламъкът продължава да гори, а гледката е впечатляваща, особено нощем. 

 Източници
http://www.risk.ru/users/kovinov/192824/
 http://loveopium.ru/priroda/krater-vulkana-kava-idzhen.html
http://andrei-stoliar.ru/post143527501/
 http://www.vacationideas.me/asia/the-door-to-hell-burning-gas-crater-darvaza-turkmenistan/ и др.
Весела Христова

1 коментар: