понеделник, 5 март 2012 г.

Положителната енергия на картините

Картините като извор на добро настроение и здраве
Негативният заряд в художествените произведения се влага както непреднамерено, така и целенасочено, но за щастие това са много редки случаи. Повечето творби от известни художници влияят благоприятно на разглеждащите ги ценители. Ако някоя картина те кара да се чувстваш добре, това е благодарение на цветовата гама, изображенията в нея и вложените чувства от художника.
Цветовете
Ако избирате картина за своя дом, се насочете към такава, в която преобладават светли тонове. Те определено са по- благотворни и миролюбиви. Иска ви се да притежавате платно в тъмни тонове – може би сте подложени на стрес или това са първите признаци на депресия. Общоизвестна истина е, че различните цветове по различен начин въздействат върху нас: успокояващите синьо и зелено създават в организма хармония и лекуват нервите, докато възбуждащите цветове (червено, оранжево и жълто) зареждат с енергия, когато човек е изморен и силите му са изчерпани. Някои смятат, че картини, в които доминира белият цвят в съчетание с кафяво и синьо предпазват от лош късмет и намаляват вероятността от заболяване; а творби, в които преобладава златистата охра нормализират обмяната на веществата и хормоналния баланс на огранизма.
Изобразеното
Едва ли ще се чувствате добре, ако творбата е в приятни тонове, но нарисуваното е нещо тъжно (увяхнало цвете или птица с прекършено крило). Усмивката на лицето от портрета внася оптимизъм и има по-добро въздействие върху този, който го съзерцава, от един прекрасно нарисуван, но печален образ.
Настроението на художника
Всяка творба концентрира в себе си духовната сила на художника. Ако творецът е в плен на отрицателни емоции, е възможно да се предадат и върху платното.
Лечебните картини
Според окултните учения картините, носители на специфична енергия, влияят и върху нашето физическо и душевно здраве. При подходящ избор на цветове те въздействат лечебно както върху целия човешки организъм, така и върху отделни органи. Често срещани символи в тях са монадата, двойната спирала (с S-форма), които създават положително енергийно поле. Известен източник на вдъхновение, медитация и лечение са мандалите, създадени в духа на тибетските вярвания. Те са с формата на кръг, концентрични окръжности, фигури в окръжност и др.. При наблюдението им се усеща прилив на блаженство. Могат да бъдат нарисувани или направени от най-различни материали.  

Интересен случай описали преди години млади руски биолози, които забравили в лабораторията си чаша прясно мляко пред една широко разпространена в тези времена репродукция на пейзажиста Иван Иванович Шишкин. След дни установили, че млякото изобщо не е вкиснало. Заинтригувани от необичайния факт, решили да експериментират. Събрали репродукции от различни художници и поставили пред всяка пълна чаша мляко. Оказало се,че най-бързо течността прокисва през творбите на Дали, Кандински и Пикасо, особено пред “Черният квадрат”. Среден или нулев резултат показали произведенията на Левитан и Айвазовски, но най-впечатляващи били резултатите при две картини от Шишкин -“Корабельная роща” и “Ручей в гората”, рисувани от натура, пред които продуктът запазвал най-дълго свежестта си. Учените били убедени, че картините излъчвали непозната дотогава енергия. При положително излъчване млякото не се разваляло. Логично следвал изводът, че такава енергия картините предават и върху хората. Така се обясняват приятните чувства, които изпитваме, любувайки се на платната на великите майстори.
 Весела Христова / по материали от интернет и пресата/

Няма коментари:

Публикуване на коментар