сряда, 21 март 2012 г.

Криптос - шифърът като изкуство

3 ноември 1990 година. Пред сградата на ЦРУ в Лангли смъкват платнището от скулптурата на американeца Джеймз Санбърн ( James Sanborn). Това е Криптос – творба, която се намира на най-подходящото за целта място.

Дотогава най-известният 
надпис в Щаб квартирата са изсечените в мрамор библейски думи «And ye shall know the truth, and the truth shall make you free» (...и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни , Йоан 8:32).
Инсталацията Криптос представлява квитесенцията на всичко, ставащо зад стените на близката сграда.


Криптос
Паметникът  е изграден от червено дърво, бял кварц, мед и железобетон.  Върху голяма вертикална, S-образна медна плоча, която наподобява древен свитък е разположен загадъчният кодиран текст. В продължение на 20 години криптоаналитиците и специалистите от Централното разузнавателно управление се опитват да прочетат скритото послание. Донякъде са успели - разшифровали са първите три секции, но опитите им да разгадаят последната част, известна като К4, удрят на камък. Този текст се е превърнал в една от най-известните неразгадани тайни днес.


За създаването на артистичния код Санбърн използвал опита на криптографа Ед Шайд.
Криптос означава таен /от гръцки/. Броят на символите е 865, а стойността на паметника – 250 000 долара.

Опити за разшифроване 

Първите седем години не бил постигнат никакъв напредък по разшифроването на текста. Пробивът дошъл през 1998, когато агентът на ЦРУ Дейвид Стейн представил своята версия. Дейвид прекарал над 400 часа в опити да свали булото на мистерията. След половин година криптоаналитикът Джим Джилогли, използвайки собственапрограма и домашния си компютър, разшифрова трите секции.



При кодирането на първата секция е прилаган модифицираният шифър Chiffre de Vigenère,  който използва ключови думи. В другите секции се използват и други методи.

Четвъртата секция обаче е доста по-загадъчна и сложна за декодиране.

Текстът на К1 (първият фрагмент) е разчетен като Between subtle shading and the absence of light lies the nuance of iqlusion. В думата iqlusion има преднамерена правописна грешка. Изречението гласи:  "Между затъмнението и липсата на светлина има нюанс на илюзия”
 К2 е телеграфен текст, дешифриран така :
"...Възможно ли е това. Те използват магнитните полета на Земята. Информацията е събрана и предадена на неизвестно място под Земята. Знаят ли в Лангли за това? Би трябвало – там някъде нещо е заровено. Кой знае точното място? Само WW…”и следват географските координати на щаб квартирата на ЦРУ.

Естествено, инициалите WW приковават вниманието на любителите на загадки и раждат различни трактовки. Писателят Дан Браун изказал предположението, че това са инициалите на Мария Магдалена, само че обърнати.  Е, от Дан Браун друго не можем и да очакваме...
 Само че Санбърн през 2005 го опровергава – WW означава Уилям Уебстър, директор на ЦРУ по времето, когато пластиката е поставена.




Мария Магдалена

 или

Уилям Уебстър ?


Третият фрагмент цитира част от дневника  (26 ноември 1922) на египтолога Картър при отварянето на гробницата на Тутанкамон: “Бавно, много бавно скалните останки, с които бе затрупана долната част на прохода, бяха отстранени. С треперещи ръце направих малка дупка в левия горен ъгъл. След като разширих  отвора, мушнах вътре свещ и погледнах. Горещият въздух, който излизаше от камерата, караше пламъка да трепти, но вътрешността тънеше в мрак. Виждате ли нещо?”



По повод 20-годишния юбилей на скулптурата Джим Санбърн разкрива пред „Ню Йорк Таймс” част от загадката: съчетанието от буквите NYPVTT, които са от 64 до 69 позиция в К4, означава BERLIN. Санбърн се надява, че в близките години кодът му ще бъде разбит.

Неустоимо изкушение за любителите на загадки

Един от най-богатите източници на информация е сайтът на Елонка Дънин -http://www.elonka.com/kryptos.
Елонка Дънин е “увековечена” в романа “Изгубеният символ” от Дан Браун като специалистката Нола Кей - Nola Kaye, което е анаграма на Elonka. 
Елонка е американска изследователка в областта на криптографията, с полски произход , помогнала много на романиста в работата му над споменатото произведение.

Друг маниак на тема Криптос е Ранди Томпсън, който, освен че е посветил голяма част от свободното си време на разгадаването на шифъра, е създал и един от най-информативните сайтове по темата -  http://www.realmoftwelve.net/



А пък авторът на тази мистерия – Санбърн, си живее на спокойствие на един тих остров заедно със съпругата си. Той изглежда доста добре за възрастта си.

Джеймс Санбърн

 Зад дома му се намира огромна деветметрова инсталация - копие на ускорител на частици, в компанията на оригинални елементи – наследство от проекта “Манхатън “. Детайлите от атомната програма се вписват напълно в концепцията на скулптора за концентрация на сили, невидими с просто око.

Криптос е най-атрактивната му реализация на мисълта за това, че понякога ние не постигаме смисъла на нещата, които са буквално пред очите ни.

Някои наричат Санбърн Агент на Дявола заради думите му, че никога не ще разкрие тайната на произведението си. Това, разбира се, е доста преувеличено и незаслужено.
Всъщност идеята на пластиката е да се отдаде почит на бойците на "тихия фронт", както и да се отправи предизвикателство към техните умения за разкриване на тайни. 

Предизвикателство, което неудържимо привлича будните умове на планетата...


Авторът има подобен проект и на кирилица:

.



Весела Христова

 http://jimsanborn.net/
http://www.wired.com/
http://www.realmoftwelve.net/
http://www.elonka.com/kryptos
http://ru.wikipedia.org/  и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар