четвъртък, 29 март 2012 г.

Изумрудените лабиринти на градините Маркесак


Пролет пукна и се развихриха цветарските страсти...

Градинарството е хоби или начин на живот, в който традициите са от изключително значение. Години, дори векове са нужни, за да бъде създаден един парк за атракция и наслаждение. Особено ако паркът е от чемшир.

Градините Маркесак, разположени на хълмовете Перигор във френския департамент Дордон, се славят като шедьовър в парковото изкуство.  
Култово място за любителите на естетичното подстригване на вечнозелените растения.

Приказният ландшафт се намира съвсем  логично около старинен замък от 17 век, построен от съветника на Луи XIV - Бертран верн де Маркесак (Bertrand Vernet de Marqueyssac). Замъкът е висок 800 метра, а изгледът от балконите му е божествен.
Визитна картичка на градините Маркесак са километрично дългите алеи и перфектно подстриганите чемшири, които изглеждат като облагородени от „Едуард Ножиците“, тъжния герой на Джони Деп.



Освен 150 хил. стари чемширени дървета, тук виреят и вечнозелени дъбове, монпелийски кленове, горски ягоди, габър и полски клен. Оформлението на парка се дължи на един от учениците на знаменития ландшафтен архитект и придворен градинар  Андре Ленотр - създател на френския стил в парковото изкуство.




През 1861 година тези земи са наследени от Жулиен дьо Сервал (Julien De Cerval), който посветил 30 години от живота си на градината. Тогава са посадени хиляди чемшири, предпочетени заради характерната си структура и прекрасния зелен цвят. Като почитател на всичко италианско посадил неаполски циклами, кипариси и ели. Имало и романтични тераси, каменни къщички, оригинални скамейки.





Основното при градините, знаете, е поддръжката.
Минали години...Приказната местност вече не изглеждала толкова ослепително. До момента, когато тук се появил Клебер Росийон, новият собственик на имението. Той възродил предишното очарование на Маркесак, но оставил и своя следа – алеите от розмарин и сантолина. От март 1997 обновената градина е отворена за посетители.
Буйната зеленина и разкошната панорама привличат хиляди хора всяка година.





Няма коментари:

Публикуване на коментар