сряда, 7 март 2012 г.

Украинските “копанки” - нелегалните частни мини




За разлика от предишния пост тази тема ще ни върне столетие назад.
За пръв път научих за т.н “копанки” в Украйна от сайта на руския пътешественик и интернет гуру Артемий Лебедев - тук: http://www.tema.ru/travel/ukretnoexp-6/




Смята се, че малките допотопни частни мини са украинско изобретение – възникват там, където корупцията е голяма, нищетата - също.  Погледнати отвън, са потресаваща гледка – дупки в земята, подсилени по някакъв начин с дървени подпори, откъдето с помощта на старомодни лебедки или самоделни съоръжения се изтеглят вагонетките, - често просто стари корита за къпане, натоварени с руда, на повърхността.


Отвътре също са далече от техническия прогрес. Дневният добив обикновено е 8-10 тона.  Тон въглища обикновено струва 200 гривни или 25 долара. В мината се копае на ръка с подръчни средства. Затова се казва и копанка. Ръчният добив си има и плюсове – няма брак.

Наблюдателните казват, че колкото по-зле става животът в страната, толкова повече копанки се появяват близо до големите градове. Например от Донецк до най-близката частна мина има само половин час път с кола. Въпреки че трудът на нелегалния миньор е тежък и опасен, много мъже отиват да припечелят в такива места след работно време. Там на месец могат да си докарат до 10000 гривни.

Первите копанки се появяват преди около 14 години, когато започва структурна реформа в рудодобива на Украйна – всъщност това е началото на унищожаването на бранша.


 Икономическите сътресения засягат местните миньори, които са изхвърлени на улицата. Те обаче съобразяват, че буквално под краката им е останало доста от черното злато, което “очаква” да бъде извадено на повърхността и независимо от трудностите по добива, това е единственият им шанс да оцелеят, използвайки уменията си. И така пионерите на сенчестия рудодобив, рискувайки здравето си и живота, отново слизат под земята...

Копанките са опасни и незаконни, но икономистите споделят, че са по-рентабилни от държавните и легализацията им може да сложи край на целия държавен сектор.

Какво ли би казал Емил Зола, ако можеше да види тези кадри? Не че и при нас няма подобни...


href="http://dnews.donetsk.ua/2011/05/11/6863.html"

http://znich.org.ua/?p=357
http://www.day.kiev.ua/304653
Весела Христова

Няма коментари:

Публикуване на коментар