понеделник, 30 юли 2012 г.

Тобииси - красива каменна пътека в японските градини.



Японското парково изкуство е немислимо без романтичните пътечки, направени от подредени по определен начин естествени камъни.

 Камъните се наричат тобииси или "излитащи". Вероятно са наречени така, защото се издигат доста над земната повърхност - до 8 см. За разлика от останалите каменни алеи, пътеките от тобииси са предназначени не толкова за улеснение при придвижването, колкото за естетични цели. Дори специално се конструират така, че да бъдат неудобни за бързо преминаване. 


Пътеки от този вид често присъстват в специалните чайни градини, за които е характерна спокойната, предразполагаща към медитация атмосфера. Според известния церемониалмайстор Сен но Рикю, създал основните правила на чайния ритуал, каменната пътека трябвало притежава 60% практични функции и 40% - естетични. А пък според майстор Орибе естетичният момент трябвало да преобладава. 

Типы японских садов: Сад камней
Гостът трябвало да върви внимателно по камъните тобииси, докато не стигне до по-висок камък, предназначен за наблюдение. Там посетителят спирал и замирал при вида на прекрасната японска градина, или пък детайла, върху който домакинът поставял акцент. 

Ако градината била голяма, и пътеката се разклонявала, се поставял специален камък-страж - секимори - неголям /8-10 см диаметър/ камък, превързан с черно въженце, който служел като своеобразна бариера за пътеката, по която  домакинът не желаел да се върви. Гостът продължавал по "позволеното" разклонение.


Заради декоративните си качества тобииси се използват не само в чайните градини. Могат да бъдат предназначени за раходки или пък само за красота. 


Там където по тях се ходи, камъните се обработват така, че да бъдат удобни за целта. Размерът се определя така, че да бъде подходящ за стъпване - около 40-60 см диаметър.
 Съществуват няколко традиционни начина на подреждане на стъпките. 
Типы японских садов: Сад камней
 Весела Христова
По leit.ru

1 коментар:

  1. Честно казано много ми се иска да успея да направя вертикална планировка, която започва след приключване на строителните дейности в двора и някои предварителни дейности като почистване на терена, прокарване на различни комуникации и какво ли още не, тъй като сега съм почти на етап свършване на ремонта.Добре е да си предвидим ток в градината.Тук пишете полезни неща и се радвам,че давате съвета.Дано и за на пред да е така с повече снимки.

    ОтговорИзтриване