понеделник, 9 юли 2012 г.

«Hello Kitty» - любимото бяло котенце от Япония


Малкото бяло котенце е един от най-разпознаваемите персонажи в Страната на изгряващото слънце и извън нейните граници. Дизайнерите на компанията
«Sanrio» са създали цял измислен свят, в който Кити играе главна роля. 


 «Sanrio» е основана през 1960 година, а девизът и е "Малък подарък - голяма усмивка". Наистина, още тогава от фирмените магазини никой не си тръгвал с празни ръце, купувайки нещо, дори символично - евтини играчки, картички, симпатични дреболийки.
 Постепенно компанията се разраснала и разширила асортимента си със смешни плюшени играчки,  кукли. 
Това, което им позволило да прекрачат в света на големия бизнес, било малко бяло котенце, превърнало в любим подарък за милиони деца. 
Новият котешки бранд изисквал леснозапомнящо се име. Бордът на директорите избрал «Hello Kitty» (ハローキティ, или «Harō Kiti»), с което котенцето станало известно по цял свят.
(В онези години сред японските момичета била модерна английската култура и първоначално предложението било «Kitty White» - както се казва една от котките на Алиса от книгата на Луис Карол).
Отначало Кити се появила върху картички и други дреболии, но първият предмет, донесъл истинска слава на «Sanrio» било обикновено портмоне, което толкова се харесало на хората, че дизайнерите решили да оставят котешкия образ и върху други стоки. До 1977 година позата на Кити била една и съща, дрехите и също - син гащеризон.


Ето защо дизайнерката и създателка на  котето Yuko Shimizu решила да промени поомръзналия вече образ. Премахнали черната очертаваща линия, което олекотило вида и, включили различни тоалети и поставили в лапичките различни предмети.
Истински фурор предизвикала появата и с плюшено меченце в лапите - по такъв начин Кити изглеждала естествено и дори одухотворено. 
Вероятните причини за извънредната и популярност се крият в необичайния и външен вид - малко тяло, голяма глава, кръгли очички и... липса на уста. Може би този малък дефект всъщност печели сърцата на хората.

Както всеки любим, макар и измислен герой, Кити си има биография.




Родена е на 1 ноември 1974 в семейството на Джордж Уайт и Мери Бел и живее в покрайнините на Кембридж. Има си и приятели - зайчето Кети(Cathy), овчицата Фифи (Fifi), енотът Трейси (Tracy), Джо (Joey),  Dear Danie, и близначка  Мими (Mimmy). Любимата и храна е ябълков пай. Кити се грижи и за домашни любимци - котенцето Charmmy Kitty и хамстера Sugar.

Стоките с «Hello Kitty» вече не се смятат за детски. Срещат се сватбени рокли с подобна бродерия и бижута с такава форма. 




И въпреки че всичко започва с малко обикновено портмоне за 240 йени, днес Кити украсява над 22 хиляди различни артикула и носи на компанията  «Sanrio» печалба от милиард долара годишно, което представлява половината от общата и печалба. 
Бранд, достоен за уважение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар