сряда, 4 юли 2012 г.

Тромп л’ой - ефектна арт техника


 Тромп л’ой (фр. trompe-l'œil,или  измама за окото ) — е техника в изкуството, която създава оптични илюзии. Възприемаме изобразеното като триизмерно, но всъщност е нарисувано на двуизмерна повърхност. 




Още от Античността...

 Методът се е използвал още в Антична Гърция и Древен Рим. Тогава върху стените рисували прозорци, врати или атриум, за да се създаде илюзия за по-голямо пространство.

 Eлинският майстор Зевксис създавал толкова реалистични изображения, че птиците долитали, за да кълват по зърната на нарисуваното грозде.

Веднъж той встъпил в спор с конкурента си Паразий и го помолил да отстрани дрипавото покривало от картината, създадена от съперника му, за да я оцени. 
Само че покривало нямало. Както Зевкис успял да излъже птиците с майсторски нарисуваните плодове на лозата, така Паразий го заблудил  със съвършеното изображение на парчето плат.  

 Ренесансът...
Италианските художници от 15 век  / Андреа Мантеня , Мелоцо да Форли/, използвайки законите на перспективата, създавали фрески по сводовете и стените на сградите, целта на които била визуалното увеличаване на пространството. Тази техника на Тромп л’ой е позната като di sotto in sù, или отдолу нагоре.
фрески на Мантеня в Двореца на Херцога в Мантуа Palazzo Ducale di Mantova

Псевдо куполът в Йезуитската църква във Виена

Законите на перспективата се интегрират в архитектурната илюзия и през 17 век. Техниката е позната като  quadratura. Идеален пример  е куполът на йезуитския храм въ Виена, дело на художника Андреа Поцо, който създава впечатление за реален архитектурен елемент. Всъщност покривът е само леко огънат. 



По улиците на съвременните градове 


Днес Тромп л’ой се използва и във филмовото изкуство. Част от сцената се рисува на стъкло, което се поставя пред камерата. Много от сцените в първите серии на Междузвездни войни са заснети по този начин.
Тромп л’ой е популярна и сред художниците, рисуващи по асфалт.


Сред българските художници, използващи ефектната техника, се откроява талантливият Искрен Семков.
А това е негова картина:


 http://www.trompe-l-oeil-art.com/trompe.html, уикипедия и др.
Весела Христова

Няма коментари:

Публикуване на коментар