вторник, 10 юли 2012 г.

"Фотографът - Obscura Reperta" от Галин Никифоров - тъмната страна на желанията

Всеки писател се вълнува дали го четат и как хората възприемат идеите му. Галин Никифоров би трябвало да е спокоен. Едва ли има вероятност книгата му да залежи по рафтовете с непотърсените с години романи. /Това съвсем не е куртоазно пожелание - реверанс към амбициите на млад автор/.

Рядко ми се случва, но понякога след затварянето на последната страница имам желание да се върна към началото на някое произведение.
И ако приема това за свой личен критерий за добра литература, то в случая с "Фотографът - Obscura Reperta" този критерий бе покрит.
Не само че се върнах отново, но и прелистих доста страници. Не ми се искаше са се разделям с героите и сюжета - странен, мистериозен, интригуващ.
Историята тук се върти около основния въпрос - доколко човек може да бъде обсебен от една идея. Сюжетът е оригинален и необичаен, с привкус на Тарантула, но много лек. Магии от Черния континент, загадъчни завещания, тайнствени ритуали, практикувани не къде да е, а по нашите земи...
Роман, достоен за изкушените в литературните дебри читатели и нещо повече от приятна изненада. С който авторът се нарежда в личния ми Toplist на съвременните български автори.
Весела Христова


Няма коментари:

Публикуване на коментар