четвъртък, 2 август 2012 г.

Лудостта на кралете

Поглед в историята ще ни прехвърли в годините, когато властимащите са държали хиляди съдби в ръцете си, въпреки че самите те са имали нужда от помощ. Психиатрична. А каква е гаранцията, че историята не се повтаря и днес...

Джордж III

Джордж Трети управлявал Великобритания и Ирландия 59 години - време, изпълнено с постоянни бунтове, войни и размирици в колониите. Монархът бил многодетен, но независимо от добрата му физическа кондиция, мозъкът му бил доста болен. От 1789 кралят страдал от пристъпи на порфирия и ставал абсолютно невменяем.
Според някои историци  лудостта и слепотата, обзели краля в последните години от живота му, се дължали на отравяне с арсен. Вероятно някой от приближените му добавял отровата към храната.  Въпреки всичките си болести, монархът умрял на 82 години.


Лудата Хуана

Нищо не подсказвало, че младата Хуана Кастилска ще развие умствено заболяване. След поредица от естествени смърти в семейството, Хуана станала кралица на Кастилия и Арагон. 
 Съпругът и - Филип Първи Хубави, умирял година след възкачването и на трона.
След кончината му Хуана изпаднала в състояние на невменяемост. За това красноречиво говори един факт - ковчегът с тялото на починалия съпруг бил разкарван по цялата страна и от време на време дори бил отварян, за да може кралицата да се "любува" на тялото на съпруга си. ..
След това роднините взели нещата в свои ръце. Филип бил погребан, а Хуана - изпратена н замъка Тордесиляс, където останала до смъртта си през 1555 г. Починала на 73 години. 




Карлос Втори - монарх на Испания 
Още в детските си години бъдещият монарх бил плашещо грозен. Тежките физически и психически отклонения при него били  следствие от кръвосмесителните връзки на Хабсбургите. Страдал от издадена навън долна челюст, което не му е позволявало да дъвче храната си.
Огромният му език пък правел речта му неразбираема и причинявал обилно лигавене.
Заради акромегалията си до десетата си година е носен на ръце.
За да не бъде "претоварен" психически и физически, останал напълно необразован, а капризите му били стопроцентово задоволявани. Отказвал да поддържа личната си хигиена. Косата му била сресана за пръв път с гребен едва когато дон Хуан Австрийски Младши взел властта в двора.
През периода на управлението му Испания логично загубила блестящите си позиции на международната политическа сцена.



Лудостта на Шарл

Шарл VI, Франция

Лудостта на краля не се появила отведнъж. След прекарано заболяване през 1392 започнала видимо да го обзема - станал раздразнителен, избухвал при всеки рязък звук.

Веднъж кралят поел на военен поход. Веднага след като излезли от града, му се сторило, че след него тича някакъв дрипльо, който викал "Спрете, кралят е предаден!".
Шарл се обърнал към своя паж и с едно движение на меча си го убил, след което се втурнал към брат си и рицарите. 
Воините повалили коня му и озаптили бустващия монарх, но той изпаднал в кома. След три дни дошъл на себе си и осъзнал действията си - отпуснал пенсии за вдовиците и децата на убитите. Отказал се от престола в полза на чичовците си. В следващите години получил няколко пристъпа. Струвало му се, че е от стъкло и ще се счупи. Пет месеца отказвал да се мие и бръсне. Проявявал и агресия. Съществуват две хипотези, обясняващи поведението му - маниакално депресивна психоза или отравяне.

Весела Христова

Няма коментари:

Публикуване на коментар