сряда, 25 юли 2012 г.

Колко прохладно е под покрив от слама!

Покривите от слама са не само изключително живописни и придават неповторим колорит на къщите, но са и доста практични.



За направата на такава конструкция най-често се използва суха тръстика или пък слама от друг вид растения. Тръстиковите покриви "живеят" дълго - повече от петдесет години.  Материал для камышовой кровли
Камышовая кровля. Крыша из натуральной соломы. Сламеният покрив е единственото покритие за сгради, достигащо дебелина от 25-32 см, при това тежи само 35-40 кг. Естествената слама и използването на специална техника за покритие променят облика на сградата и осигуряват топлина през студените и прохлада през горещите месеци. Заради неоспоримите архитектурни качества този вид покриви се радват на постоянно нарастващ интерес в страните от Западна и Централна Европа и в САЩ.



Да притежавате къща със сламен покрив дори е израз на благосъстояние.


Въпреки аналогията с приказката "Трите прасенца" сламеният покрив е доста траен и устойчив на екстемни метеорологични предизвикателства. Тръстиката запазва водонепропускливостта си повече от 50 години (не попива влагата, не се мокри и набъбва). Инвестицията в тази екотехнология е икономически оправдана, особено ако монтажът на сламения покрив е поверен в ръцете на професионалисти. Деревянный дом из рубленого бревна с камышовой кровлей.
Беседка с крышей из натуральной соломы. Как стои въпросът с гризачите, за които всяка дупчица и цепнатина е примамлива? Качествено подреденият покрив няма цепнатини, а и плъховете не обичат вкуса на тръстиката...Всъщност гризачите проникват по-лесно под тънкото битумно покритие, отколкото в дебелия 25-35 - сантиметров сламен пласт.  
Вентилация и изолация. Ценно предимство на сламеното покритие е запазването на постоянна температура. За разлика от други покривни системи, при сламения покрив няма нужда от вентилация. Тръстиковият покрив с дебелина 30 см и наклон 45° отговаря на всички изисквания за изолация, включително и звукоизолация. Топлопроводимостта съответства на 10 см от модерните изолационни материали. Мельница с кровлей из натуральной соломы
Беседка с кровлей из натуральной соломы Пожарна безопасност. Рискът от запалване е еднакъв с този на традиционните покривни системи, защото покритието се обработва със специални нетоксични противопожарни препарати -  като Magma TAS Firestop, създадени специално за такива конструкции. След обработка препаратът не може да се отмие. Така покривът придобива огнеупорни и влагоотблъскащи свойства.
Беседка с камышовой крышей При вече изградени покриви новият сламен слой се поставя върху стария. По такъв начин с годините се наслагват доста пластове. Повече от 250 къщи във Великобритания имат сламени покрития, като първото е поставено преди повече от 500 години.


Препоръчителният наклон на покрива не трябва да бъде по-малък от  35°, като дебелината и покритието се определят според конструкцията.


 http://www.ruster.ru/ru/bild2.phphttp://trasyy.livejournal.com/836935.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар