понеделник, 5 март 2012 г.

Чанти икони или Грейс Кели и светът на модата

Чантата Kelly – история на благородство и стил



Жените по цял свят обожават класическата форма на чантата Hermès Kelly . Тя носи името на Грейс Кели - чаровната принцесата на Монако, и е един от най – популярните модели през годините.
За пръв път характерният й силует се появява през 1930, но истинска популярност достига през 1956 , когато се превръща в малка звезда на модния подиум и един от емблематичните предмети на 50-те.
Чантата Kelly се сдобива със собствено име, след като актрисата Грейс Кели, вече принцеса на Монако, използва през 1956 една от двете си любими чанти, производство на Hermès, за да прикрие бременността си от дебнещите я папараци. Снимките, на които тя се опитва да скрие порасналото коремче зад своята чанта, обикалят света. Лайфстайл списанията веднага ги слагат на корицата си.



Логично е, че животът на принцесата бил в центъра на общественото внимание, а всяка нейна стъпка - съпроводена от блясъка на светкавиците на фоторепортерите. Грейс Кели казвала: „Свободният печат функционира по такъв начин, че не ти оставя никаква лична свобода“. Мнение, с което много хай персони ще се съгласят и днес.
Според биографите и, през 1956 младата принцеса се държала така, както би постъпила всяка нормална жена, която не желае цял свят да узнае за бременността и. Един нормален жест - да се опита да скрие тайната си с дамската чанта. Популярността на принцеса Грейс в този момент е неимоверна. Съвсем естествено любимата и чанта влиза в полезрението на модните критици и била кръстена на нейно име.
Днес винтидж моделите от тези години струват доста скъпо. Например чанта Hermès Kelly от крокодилска кожа, произведена през 60-те, е може да стигне цена $3,000 - $6,000 .
Чантите Kelly се правят в 5 различни размера и от кожа на крокодил, щраус или обикновена кожа. Те се разпознават по характерния обков и начин на затваряне, както и с малкото си катинарче. Ключалката е дискретно прикрита.
Един от най-популярните модели на съвременните Kelly са появилите се в началото на 90-те копринени Hermès Silk Scarf Kelly, с чудесен флорален принт. През 2000 покрай честванията на Милениума един от наследниците на модната къща – Жан Луи Дюма, прибавя доза хумор в лимитираната колеция Quelle Idole aka Kelly Doll, като превръща чантата в кукла.
Процесът на производство на всяка чанта Kelly е доста трудоемък. Прилага се ръчен труд, а шевът трябва да е прецизен. За да бъде създадена една от тези възхитителни чанти е необходим двудневният труд на един занаятчия.
Вътрешността и също е майсторски изпипана. Отвътре е също толкова красиво и старателно направена, както и отвън.
Въпреки че много холивудски звезди са носели тези знаменити модели – (Ингрид Бергман, Марлене Дитрих) при никоя от тях аксесоарът няма подобно въздействие, както при принцеса Грейс.
Днес моделът се радва на култовия си статус, възроден от модните икони на десетилетието – Сара Джесика Паркър, Виктория Бекъм и др.
Kelly bag на Hermès е една от култовите, лесно разпознаваеми дизайнерски чанти, радваща се на същата популярност, както Chanel 2.55 или моделът на Fendi Baguette.

по материали от интернет 

Весела Христова

3 коментара:

  1. This article presents clear idea designed for the new people
    of blogging, that actually how to do blogging and site-building.


    Feel free to surf to my homepage :: appliance repair chicago rates

    ОтговорИзтриване
  2. Greetings! I know this is kinda off topic however I'd figured I'd ask.

    Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa?
    My blog covers a lot of the same topics as yours and
    I believe we could greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel free to shoot
    me an e-mail. I look forward to hearing from you!
    Fantastic blog by the way!

    Visit my web site; prepaid legal customer service

    ОтговорИзтриване
  3. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your site?
    My blog site is in the exact same area of interest as yours and my users would definitely benefit from a lot of the information you provide here.
    Please let me know if this ok with you. Thanks!

    Review my web-site - Bench Craft Company advertising agencies

    ОтговорИзтриване