петък, 23 март 2012 г.

Градините на светлината

Светлинните ефекти  могат да бъдат невероятно атрактивни, когато са използвани от талантлив творец. Като Брус Мънро – британски светлинен дизайнер и автор на необикновени арт инсталации. 

Най-известният му проект е Полето на светлината - The field of light, в което използва над 15 000 осветителни тела. Замислен е по време на едно от пътуванията му в Австралия. Невероятното усещане за енергия, получено в Австралийската пустиня, го вдъхновило създаде магнетичната светлинна инсталация.  Интересният арт проект е представян няколко пъти досега.
The field of light


Неотдавна Брус Мънро представи инсталацията «Forest of Light» в парка Longwood Gardens в Пенсильвания. Фантастичната гора сияе в цветовете на дъгата нощем и ако сте гледали филма “Аватар”, сравненията са неизбежни.


 Гората на светлината се състои от двадесет хиляди изкуствени стъбла, строени в плътни редове покрай една от алеите на Longwood Gardens. В продължение на цял километър! За създаването им е използван полупрозрачен акрил, оцветен ръчно в различни цветове. Всяко стъбло завършва с кръгла главичка. Всичките двадесет хиляди стъбла са свързани с оптичен кабел към светлинен източник.

Forest of Light

При включването му се ражда приказната разноцветна феерия, която спира дъха на посетителите.
Създателят и споделя, че всъщност основната му цел била да подчертае естествената красота на парка. “Надявам се зрителите да оценят опита ми да слея светлината с пейзажа” – казва Мънро.
Скромността в изявлението му определено контрастира с резултата от неговата творческа дейност!

Светлинните атракции са доста популярни по света:

Като в приказка на Шехерезада

В чест на четиридесетгодишнината от образуването на ОАЕ в Абу Даби бе представена светлинна инсталация върху един от най-големите ислямски храмове в света -Sheikh Zayed Grand Mosque.

Sheikh Zayed Grand Mosque.

Фантастичната градина

В Банкок, в парка Rachapruek е създаден един наистина футуристичен пейзаж -- Imagination Light Garden. Там творците от дизанерското студио Apostrophy са превърнали зелените растения в потоци от светлина. Imagination Light Garden използва енергия от слънчеви батерии, за да могат нощем жителите на Банкок и гостите на града да се наслаждават на неописуемото зрелище, без това да се отразява унищожително върху бюджета на града.

Imagination Light Garden

И Атланта
Друга впечатляваща инсталация се появи наскоро в Ботаническата градина на американския град Атланта.Garden Lights, Holiday Nights представлява десетки светещи фигури, наподобяващи дървета и храсти, които разнообразяват пейзажа през зимата.

Garden Lights, Holiday Nights

Този вид изкуство печели доста последователи.
Художниците смело дават воля на въображението си, а зрителите определено изпитват удоволствие от съприкосновението си с прекрасното.

Весела Христова  по материали от интернет

2 коментара:

  1. Deciding to buy online can result in a huge cost savings while providing you the best options for your hair care needs today.
    Before you go for them, try products at Keranique for hair care.
    It has been proved that products which contain vitamins will strengthen your hair.


    Also visit my web-site ... hair products

    ОтговорИзтриване
  2. Otherwise you may feel frustration to play these
    games. Even recommended system specs had difficulties coping with the games demands on first
    launch when flying over the more substantial town locations.
    You can train up your hobo so that you can kill other hobos even more easily, and it
    is a very addicting game. The main purpose of a simulator is to understand the behavior of the system.
    If youre a flight sim enthusiast, the you must try the king of flight simulator games.

    ОтговорИзтриване