четвъртък, 4 октомври 2012 г.

Неволните драсканици и тайните на подсъзнанието

На всеки се се случвало, отегчен от нещо досадно, да си рисува причудливи фигурки в тетрадката или бележника. Специално моите тетрадки в определени часове бяха изпъстрени с профили или пък с изнервени остри стълбички.


 Кралицата на руския детективски роман - Александра Маринина, дори изгражда цяла сюжетна линия в една от книгите си около драскулките върху етикета на бутилка, която завършва, естествено, с разкриването на престъплението.

Фигурките могат да бъдат обект на графологичен анализ от специалистите, които с лекота разкриват вътрешното ни състояние, дори и не подозираме за това.
С уговорката, че не трябва да бъдат приемани безусловно, ви предлагам някои тълкувания:


Ако листът пред вас е покрит със…


Сърчица – Естествено изразяват романтиката, бликаща от вашето сърце. Издават влюбеност.

Ъгли, триъгълници, елхи и други геометрични фигури – вие сте рационална и педантична натура.  По принцип геомeтричните фигури издават праволинейност,откритост и голяма доза непреклонност. 


В същото време множеството свързани ъгли (рисунки като елха или куп греди, поставени една върху друга) показват, че се стремите да се защити като таралеж от нещата, които не ви харесват или не одобрявате възложената ви задача.

Решетки, мрежи – явен признак за това, че сте попаднали в  неловко положение или трудна ситуация и мъчително се стремите да излезете от нея. Може също да издава потиснатост и желание да влезете в конфликт. Колкото по-дебели са лините, толкова по-силно искате да противостоите някому. Но това желание остава само на хартия. По принцип решетката донякъде е знак за нерешителност.


Вълнообразни линии, кръгове – колкото е по-висока вълната, толкова е по-сериозен проблемът, който ви ангажира в момента. По-слабите вълни издават вече намерено решение. Кръговете, независимо дали са самостоятелни или пресичащи се, показват чувството за недооцененост и пренебрегнатост. Колкото повече кръгове – толкова е по-голяма неудовлетвореността.

Повтаряща се рисунка, дори да обединява различни геометрични форми- изпитвате огромна скука.

Спирала – означава «Не мога да намеря изход от ситуацията, в която съм попаднал/а”. Колкото по-дебели са линиите, толкова по-сложен е проблемът. Нервите са ви опънати докрай.
Някои психолози са на мнение, че спиралите разкриват силен и егоистичен характер. Тези хора смятат, че светът се върти около тях.


Облаци и слънце – вие сте мечтател/ка, витаете в облаците. На душата ви е радостно и леко. Има един детайл – ако облачето се нарисувано близо до слънцето, това означава, че нещо ви тежи на сърцето. Рисунката изразява и подсъзнателното ви желание да привлечете вниманието към себе си.

Звезди, луна – колкото и да е чудно, това са любимите драсканици на хората със силна воля, на ръководителите, подозирани в известна доза егоизъм. Хората, рисуващи звезди, съвсем не са романици, а практични и честолюбиви.


Очи, устни – любим сюжет на хора,склонни към самонаблюдение и самоанализиране. Рисунките на устни са предпочитани от нежни, чувствителни и артистични личности, които се борят за внимание.


Цветя, листа, дървета – романтична и ранима натура. Колкото по-закръглени са листата, толкова повече сте склонни да фантазирате и да преувеличавате. По- заострените листенца разкриват ексцентричност и донякъде невротичност.
Същевременно, ако рисувате често цветя, значи се нуждаете от любов и подкрепа. Държите много на хармонията в отношенията.

Къща – вие сте подреден/а, обичате домашния уют. Планирате и организирате прецизно всичко. По правило човек, който рисува къщички, вече е набелязал пътя към своята цел и знае как да я постигне.

Лица, профили – признак за общителност и лекота на характера. В същото време притежавате достатъчно житейска мъдрост. Ако лицето е нарисувано педантично, това издава скрита тревога и неудовлетворение от положението ви в обществото. Автопортретът показва, че сте загрижени за външния си вид и се страхувате, какво ще си помислят за вас.
Впрочем, тетрадките на гениалния руски поет Александър Сергеевич Пушкин са изпъстрени с човешки фигури, профили и др. изображения.


Кръстове – нещо ви тревожи, но сте готови да носите кръста си докрай.

Човечета – мразите ограниченията и дребнавостта, способни сте да влезете в положението на всекиго. Колкото са по-дребни фигурките, толкова повече искате да се скриете от обстоятелствата. Схематично нарисувани човечета разкриват нестабилно емоционално състояние.  


Друго

По принцип, колкото по-дребни са рисунките – толкова по-силна тревога издават. Големите фигури говорят за висока самооценка, дори високомерие.

Натискът, с който държите химикалката, също е от значение. Колкото е по-дебела линията, толкова е повече вътрешното напрежение.

Рисуващите в горната част на листа са самоуверени, в долната – с ниско самочувствие. Драсканици в лявата част – човек е склонен да се взира в миналото. В дясната част – обратно.

Ако човек не рисува, а обгражда някакви букви (например във вестник) – подсъзнателно се стреми да подобри нещата.
Постоянното изписване на собствения подпис е знак за честолюбие. Различните препинателни знаци могат да означават любопитство.

Весела Христова 

/ по материали от интернет/
част от текста е публикуван и в beauty.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар