петък, 19 октомври 2012 г.

Деликатесите – изкушение за сетивата

Съществуват много чудеса по широкия бял свят...Хората постоянно създават неща, които ни учудват и същевременно възхищават. Дори в сферата на кулинарията.


Удоволствието от добрата кухня понякога е съпоставимо с прекрасните емоции от откриването на нови, екзотични места, с омаята от великолепен музикален фрагмент, с вдъхновението на творческия порив.



Излишно е да споменаваме за многобройните гурме асоциации в световната литература. Чудесният японски писател Харуки Мураками(който наскоро на косъм се размина с Нобела за литература) споделя: “Когато един автор измисля сюжет, той се изправя срещу отровата в себе си. Ако нямате такава отрова, книгата ще стане скучна и безинтересна. Сюжетът трябва да е като фугу: месото на рибата фугу е много вкусно, но хайверът, черният дроб и сърцето й са смъртоносно отровни....”.



Фугу всъщност е един опасен деликатес, приготвяна от специално обучени готвачи. Обработката й преминава през 30 етапа, за да се отслаби действието на отровата тетродотоксин, която в малки дози има лек наркотичен ефект. Прозрачно нарязаните с дебелината на лист хартия късчета месо се подреждат красиво и оформят "Фугусаши"- блюдо от суровата риба, наподобяващо картина - птица, пеперуда, дори пейзаж. Рибата се яде, като парченцата се топят в специален сос с подправки.
В духа на японското светоусещане, ако клиент, консумирал фугу почине, готвачът трябва да си направи харакири.(!!!)

Освен апетитни и фатални, съществуват и много безопасни вкусотии. 
Някои от тях са и доста скъпи.

Шоколадови фантазии
Най-скъпият шоколад в света е "Chocopologie by Knipschildt".  Произвежда  се в САЩ от фирма „Knipschildt Chocolatier”. Фунт (453 грама) от луксозния черен шоколад струва 2600 долара.
Подобен шоколад съдържа и най-скъпият десерт в света. Оформеното като яйце на Фаберже изкушение струва 22 000 паунда. Той се предлага в нюйоркския ресторант "Serendipity 3".

 Сладолед, приготвен от 25 сорта какао, сметана, късчета злато, което може да е яде, шоколад “La Madeline au Truffle" на"Knipschildt Chocolatier"- това са вълшебните съставки. Сервира се артистично в съд, украсен със злато и диаманти, със златна лъжичка, с инкрустирани скъпоценни камъни. Десертът се поръчва с предварителна заявка. След като се насладите на кулинарното чудо, може да си вземете чашата, в която е поднесен.

Мраморно месо от Страната на изгряващото слънце
За любителите на месо основен деликатес на планетата е т.н. мраморно месо.

 Нарича се мраморно заради идеално равните прослойки мазнина. Най-скъпите разновидности се получават от порода черни телета, които се развъждат само в няколко части на Япония. Порция от сочното телешко струва от 150 до 300$. Което всъщност не е и толкова скъпо, отчитайки факта, че животните се разхождат по чисти поляни, след което... се закачат с ремъци към тавана, хранят се с ориз, поят се с бира. Отделно им правят вибромасаж и им пускат нежна музика.

Това издевателство над теленцата е измислено в средата на 19 век в страната на самураите. В ресторантите в Япония мраморното месо се сервира с гарнитура от зеленчуци, извара, макаронени изделия и сурово яйце. Гарнитурата е специално създадена за да се усети най-добре божествения вкус на месото.



Невероятният вкус на  Kopi Luwak
Не можем да отминем и такъв продукт, като най-луксозното и скъпо кафе -Kopi Luwak, един фунт от което струва 600$.
Специалният сорт произлиза от Индонезия и се получава по необикновен начин.  Цибетските котки (животно от рода на мангустата) поглъщат зърната от кафе и отделят по естествен начин костилката им. Тропическите животни винаги си избират за храна най-качествените и едри зърна кафе. Ензимите, които се отделят по време на процеса на храносмилането, предават невероятен вкус на изхвърлените зрънца. Работниците от плантациите ги измиват старателно и ги пекат.

Напитката се сервира се без захар, защото не горчи.  Годишно в света се произвеждат едва между 240 и 270 кг Kopi Luwak (Копи Лувак). Това е удоволствие, което вече може да изпитаме и в България.

Трюфелът - деликатес, достоен за крале
Благородният трюфел е известен афродизиак. Двата най-прочути са Белият трюфел от Алба (Tuber magnatum pico) и Черният (Tuber macrosporum). На европейския пазар белият достига цена – 5-8 000 евро за килограм, а черният – около 1000. Големите бели екземпляри обикновено се продават на търг.  Трюфелите имат силно ухание, затова са идеални за ястия със слаб аромат. Срещат се в някои видове сирена, напр. Fonduta – специалитет от пиемонтската традиционна кухня. Обикновено се реже на тънки ивици или се настъргва непосредствено преди сервиране в различни ястия, като ги превръща в шедьовър на кулинарното изкуство.

Влиза в състава на най-скъпата салата в света- Florette Sea and Earth, струваща 1 013$ порцията,  създадена от майстор готвача Реймънд Бланк в Hempel Hotel в Лондон, специално за Националната седмица на салатите през 2003 г.

Блюдото включва листа от бейби салата Florette, хайвер от белуга, настърган трюфел, украсени със злато картофи, омари и 30-годишен балсамов оцет и е създавано в продължение на 6 часа. Специалният хайвер, поднасян навремето на руските царе, представлява най-ценната съставка в салатата.

Вкусните перли на хайвера
Хайверът също има безценни разновидности, като този на белугата албинос (риба от семейство Есетрови) – Almas. Сто грама от  деликатеса в метална кутия от чисто злато, с произход - Иран, струва 2000 долара. От 24-те вида есетра в света, само четири произвеждат хайвер, подходящ за консумация. Извличането на хайвера става по специален начин. Ако рибата е мъртва, вкусът се съсипва. Затова есетрата се зашеметява и за десет минути хайверът се изважда и затваря в кутии, които задължително трябва да са метални. В противен случай ценният продукт губи вкусовите си качества. Най-големите производители на хайвер в света са Русия и Иран.


Освен от риба, хайвер се получава и от...охлюви. Актуален деликатес във Франция. Продуктът се държи в специална саламура, като рецептата за приготвянето й е строго пазена в тайна. Всеки охлюв снася веднъж годишно около 100 яйца. Най-добрите яйца се събират на ръка. Деликатесът прилича на перли. Цената на 50 грама хайвер от охлюви е около 115$.

В списъка на гурме предложенията, впечатляващи с изтънчен вкус и шокираща стойност, се нареждат и най-скъпата пица, "Luis XIII"(8300 евро), дело на италианеца Ренато Виола,  картофите от сорта "La Bonnott”, 500 евро за кг, сандвичът с шунка, предлаган в „Cliveden Hotel“ в Беркшир (Англия) за 155 долара. и много други деликатеси, които за мнозинството от хората са просто приковаващ вниманието факт от рубриката “Любопитно”, но за други - реална възможност да доставят на сетивата си рядко и нестандартно удоволствие. 

Весела ХРИСТОВА

текстът е публикуван и в сп. Beauty 10 2011

Няма коментари:

Публикуване на коментар