понеделник, 22 октомври 2012 г.

Цигулката на Ротшилд или изгубеното щастие


 Антон Павлович Чехов има такъв разказ - "Цигулката на Ротшилд".

 Сюжетът му накратко
 Яков Иванов е майстор на ковчези в губернския град, чийто живот преминава в монотонно ежедневие, подчинено на материални стремежи. 
Практичният Яков дори взема мерки за ковчег от смъртно болната си жена. Приживе. 
След смъртта и обаче нещо се пречупва в него и той изживява силен катарзис, в който осмисля непоправимо загубените мигове на щастие, което съзнателно загърбил през годините.
 Силните си чувства влага в мелодия, изтръгната от струните на цигулка, която впоследствие завещава на един беден евреин с многозначителното име Ротшилд. 

Темата за безвъзвратно отлетелите мигове и пропилените възможности за щастие е вдъхновила руския скулптор сюрреалист  Владимир Войчишин да създаде шедьовъра си "Цигулката на Ротшилд" - един от малкото съвременни експонати, закупени в наши дни от знаменития музей Ермитаж.

Творбите на Войчишин са излагани в галериите в Ню Йорк, Лондон, в Канада. Известно време скулптурът прекарва в Африка, където усъвършенства умението си да работи с черно дърво. Учи се и от индианците да работи с кедрово дърво. Негови скулптури притежават Селин Дион, Хю Грант и други световни знаменитости. Това не е случайно. Произведенията му са реално капиталовложение. 
През перестройката в Съветския съюз Войчишин заминава в чужбина. Установява се в Канада, където открива и собствена галерия. Преди десетина години се завръща в родния Барнаул, където създава забележителни скулптури от злато, сребро и скъпоценни камъни.


Символи  в композицията
Скъсаните златни струни в композицията  "Цигулката на Ротшилд" символизират прекъснатата линия на живота. Счупеният гриф - съдбоносния прелом.
Цигулката е от сребро, елементите и са покрити със злато.


 
Струнникът е приел формата на човешко ухо, в което се преобразуват звуковете, след което по нервните пътища попадат в мозъка - така човек възприема външния свят, с радостите му и страданията.
На сребърната чаша на везните са гравирани нотите на еврейската "Хава нагила".  
Главният герой - Яков, е пресъздаден като паяк. От злато и изумруди. 
Паякът пълзи по дървена стойка, върку която се крепи цялата композиция. 
Стойката също е със символичен смисъл - направена е във вид на стилизиран аршин, ползван навремето от търговците на платове и ... майсторите на ковчези. 

Весела Христова







Други творби на Войчишин:
Капанът на историята или газ за Европа
Дете индиго

Няма коментари:

Публикуване на коментар