понеделник, 15 октомври 2012 г.

От местопрестъплението: дървесният анализ


  В Щатите съществува организация с любопитно име– Център по дървесна анатомия.

Един от служителите – Алекс Уиденхафт, е сред малкото специалисти в света, които могат по една стърготина да определят от какво дърво е тя. Експертът е направил хиляди консултации за последните няколко години.


Преди години с него се свързал човек, закупил на търг антикварна масичка, направена в Англия. Сумата била солидна – 15 000 долара. Купувачът помолил специалиста да определи дървото, от което е направена ценната вещ.
Резултатът бил озадачаващ. Масата била от вид бяла ела, която расте само в Америка. Което означавало, че е рядък и ценен образец на първите мебели, създадени по английски модел от заселници
В САЩ се отнасят благоговейно към собствената си история. Цената подскочила моментално. 100 000 долара.
Спомняте си, че изобретателят на микроскопа е холандецът Льовенхук, нали? Първите обекти под лещите на прибора били стружки от дърво
Полицията е чест клиент на специалистите по дървесна анатомия.


Бебето на Линдбърг
Сред най-интересните случаи е използването на такъв анализ в делото по отвличането на сина на американския авиатор Чарлз Линдбърг през 1932 година. Ако сте чели Патерсън или Чейс знаете как приключва случая. Трагично. Детето е намерено заровено само на няколко километра от дома на пилота. На местопрестъплението остава дървена стълба, по която похитителят влиза през прозореца на втория етаж. Екпертът по дървесина тогава доказва, че част от стълбата е направена от дъска от верандата на дома на заподозрения.

 В природата има около 18 000 дървесни вида, но след първоначален анализ с лупа, специалистът може да стесни кръга до няколкостотин. Използва се и електронен микроскоп или пък осветяване с ултравиолетови лъчи. Извлича се дори ДНК.

В практиката на Алекс Уиденхафт има и куриози. Например случаят с котешките тоалетни, в който една фирма, патентовала производството на стърготини от определен вид дърво, подвела под съдебна отговорност друга, подозирайки я в нарушаване на патентното и право. 

В Центъра по дървесна анатомия се пази и къс дърво, намерено на върха на Арарат, където според Библията бил Ноевия ковчег. Идентифицирано е като бял дъб. Въпреки че според Завета ковчегът е направен от вид акация, образецът е снабден с напис: “Възможно е това да е късче от Ноевия ковчег”.

Весела Христова

Няма коментари:

Публикуване на коментар