четвъртък, 11 октомври 2012 г.

Небесният град, заснет от Хъбъл

Известен факт е, че като последица от Големия взрив преди близо 14 милиарда години Вселената се разширява. Откритието на нобеловите лауреати за физика от миналата година - – Сол Пърлмутър, Брайън Шмит и Адам Рийс, е че разширяването й се ускорява.


Вперили очи в звездите, хората си задават вечните въпроси – за какво сме на този свят, какво ни предстои. В дълбоката безкрайност търсим отговор от векове, а Космосът ни поднася своите изненади…


През януари 1995 едно германско списание за астрономия публикува кратка дописка, предизвикала мощен отзвук сред научните, религиозните и масовите средства за информация на планетата. Накратко – на 26 декември 1994 г. космическият телескоп на НАСА Hubble  прави снимки, на които се вижда…. огромен град, плуващ в космическото пространство. За кратко време снимките са достъпни за всички в интернет, след което бързо са засекретени. 


Какво привлича вниманието на астрономите в тези снимки? 
Професорът от Университета във Флорида Ken Wilson решава да ги разгледа в детайли и установява, че мътното тъмно петно в снимковия материал има странна структура, не подлежаща на обаснение (имайки предвид възможна дифракция на лещата или дори смущения при връзката със Земята). След кратко оперативно съвещание решават отново да преснимат същия звезден участък с максимално увеличение.


След повторното заснемане петното се превъща в сияещ обект, приличащ на фантастичен град. Следват различни версии за загадъчното изображение на снимката? Доказателство за технологичния напредък на могъща извънземна цивилизация...Съществуват множество хипотези сред любителите на загадките. Някои го наричат "Градът на Бога".

Компютърният анализ на серия фотографии, получени от телескопа, показва, че Градът се движи заедно със съседните галактики. Учените създават и триизмерен компютърен модел на тази част на Вселената, с който се  установява, че всъщност нашата галактика се отдалечава от нея, при което началната точка на движението е в средата на "Небесния Град". Той е центърът на Вселената, а ние се отдалечаваме от него (теорията за Големия взрив). С други думи, всички галактики, включително и нашата, преди време са произлезли от това пространство. 

" Градът" има огромни размери. Съпоставена с него Земята е просто песъчинка.


Както споменахме, снимките са засекретени. Една голяма истина чака своето време.

 Весела Христова
Текстът е публикуван и тук

4 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Има много скрити неща който ще разберем сигурно след 20-30 години понеже си мислят, че хората не са готови за такъв вид информация, но много се лъжат.

    ОтговорИзтриване