сряда, 8 август 2012 г.

Още веднъж за лабиринтите

Примамват, объркват, плашат. Лабиринтите са в състояние да доведат до отчаяние човек, оказал се вътре. Легендите разказват за коридори, от които не може да се излезе. Дори изходът да е съвсем наблизо. Казват, че някаква невидима сила връщала жертвата назад.


Според учените тайната на лабиринтите е в тяхната планировка. Попадайки вътре, човек губи чувството си ориентация и изпада в паника. В далечното минало съоръженията се използвали да побъркват враговете, като за целта били "декорирани" с човешки черепи и кости, скулптури на демони и други страшилища.
Ето няколко интересни лабиринта: 
Лабиринтът в Египет
Намирал се близо до Кайро. Построен е през 2300 г. преди н. е.. Представлявал сграда, обиколена от висока стена, в която имало хиляди подземни и надземни помещения. Общата площ на лабиринта била 70 000 кв.м.!
Посетителите не били допускани в подземните помещения, където се разполагали гробници за господари и крокодили - свещените египетски животни. 
Сложната система на коридори, стаи и дворчета била толкова объркваща, че било невъзможно да се излезе оттам без придружител. Лабиринтът потъвал в непрогледен мрак, а при отваряне вратите издавали ужасяващ звук, уподобяван на рева на хиляди лъвове и  страховити гръмотевици.
По време на големи празници тук извършвали жертвоприношения, включително и човешки. Древните египтяни изразявали по такъв начин страхопочитанието си спрямо Бога-крокодил. В старите манускрипти има сведения, че в мрачните подземия наистина са живеели крокодили с дължина 30 метра. 

Тони Пекораро, Египетският лабиринт


Критският лабиринт 
Най-известният се намира на остров Кносос -копие на знаменития египетски лабиринт. Построен е от атинския скулптор Дедал.
Представлявал съоръжение с обща площ 22 000 км.м. Имал 5-6 етажа и множество подземия. Истинско чудо на архитектурата. Попадайки тук, човек не подозирал, че се оказвал в лабиринт. Древните хора знаели, че не бива да се намират дълго време тук. Гранитното чудовище извличало жизнените сили на своите гости и след време те тежко заболявали.
Легендата гласи, че тук обитавал митичният Минотавър. Всеки месец критяните му принасяли в жертва 7 девици и 7 младежи. Естествено, всеки знае мита за Тезей, който надвил чудовището. Дали в тази легенда има частица истина?
В една от залите на лабиринта има фреска, изобразяваща бича глава, а под гранитна плоча в същото помещение навремето били открити множество човешки кости....


Римската империя

Момчетата в Римската империя често играели в лабиринти. Смятало се, че това калява духа и тялото им. Родителите наказвали децата си, като ги оставяли да пренощуват в лабиринт. Тук трябва да споменем, че в коридорите им обитавали хищници и диви птици. По такъв начин младите центуриони изграждали характера си.


Китай.

Тук лабиринтите присъствали пред портите на градовете и дори в домовете. Жителите на Поднебесната империя вярвали, че лабиринтите объркват злите духове. Демоните можели да летят само по права линия...


Скандинавия.

По крайбрежието на Балтийско море има около 600 каменни лабиритнта, построени от рибарите, които преминавали през тях за да си "гарантират" добър улов и щастливо завръщане.


Русия

На Соловецките острови също има характерни лабиринти и повече от 1000 могили и символични каменни изображения. Това са едни от най-загадъчните места на земята. Датират от 11000-1000 преди н.е. Интересен факт е,че животните избягват да влизат там. Високата растителност също не може да вирее.



Суеверия, свързани с  лабиринтите.

• Ако нарисувате лабиринт на дланта си, влизайки в подобно съоръжение, ще бъдете добре защитени.
• В лабиринта не влизат деца до 7 -годишна възраст и хора над седемдесетте. Смята се, че съоръжението може да им "открадне" душите.
• Бременните също не влизат тук - плодът може да усуче пъпната си връв.
• Може да измамите злите духове, като облечете чужди дрехи.
• Не е хубаво да се снимате на фона на лабиринта или вътре в коридорите му - ще се стоварят куп беди върху главата ви.
•Ако в центъра на лабиринта си намислите желание, след което успеете бързо да намерите изхода, то ще се сбъдне.
• За да преодолеете коварството на лабилинта, трябва да го омилостивите- оставете монетка вътре.  

Подобни публикации  Лабиринтът -онагледеното затруднение 

Източник:  http://rumbur.ru/mystery/851-labirinti-i-ih-taini

Няма коментари:

Публикуване на коментар