вторник, 28 август 2012 г.

Дървото - древен символ на Вселената


Учените твърдят, че  преди около 350 милиона години растенията са започнали постепенно да еволюират -  адаптирали се към промените, като започнали да израстват все по-нависоко и с по-дълги стъбла,  за да уловят допълнителна слънчева светлина. Появява се и дървесината, която им помогнат да станат по-устойчиви и стабилни при увеличения си ръст.

 

Първите дървета в света били високи близо 9 метра, приличали на днешните палми и се размножавали чрез спори. Появили се около 140 млн. години преди динозаврите.
Според американски учени, тези папратоподобни дървета са погълнали голяма част от въглерода в атмосферата  и са създали условия за развитието  на живот на Земята.

А това е официалната класация на НАЙ-СТАРИТЕ известни дървета, което не означава че няма и по-стари от тях.
1. Смърч (Швеция) - около 9950 години. После открили в шведските планини, от Лапландия на север до Даларна на юг още около двайсетина смърча, който са на възраст над 8 хил. години, устояли на суровите метеорологични условия през вековете благодарение на способността си да прокарват нов ствол, когато старият умре.
2. Прометей (САЩ) - около 4900 години
3. Метусела (САЩ) - около 4800 години
4. Сарв-е-Абаркоох (Иран) - около 4000 години
5. Фицроята, открита в Чили - около 3600 години
6. Сенатор (САЩ) - около 3500 години
7. Патриарка де Флорешта (Бразилия) - около 3000 години
8. Шри Мадха Бодхи (Шри Ланка) – 2300г. Според легендата то е произлязло от клонка, изрязана от оригиналното дърво, под което Буда е получил просветление през 6 век пр.н.е. Засадено през 288 г. пр.н.е., то е най-старото засадено от човека дърво, чиято година на засаждане е известна.
9.  Фортингал Йеу (Шотландия) - около 2000 години
10. Маслиновото дърво в Черна гора - около 2000 години
11.  Обикновеният тис край Сочи (Русия) - около 2000 години
12.  Дъбът край село Гранит, Старозагорско (България) - Гранитският дъб е широколистно дърво от вида летен дъб. Преклонната му възраст е доказана научно през 1982 г. Чрез Преслеров свредел е установено, че израстването на фиданката датира от 345 г. от новата ера. Короната на дървото е 1017 кв.м, обиколката на стъблото - 7,45 м, а височината му - 23,40 м. Дървото днес е почти изсъхнало.
13.  Байкушевата мура (България) - около 1300 години.

Отдавна дърветата са се превърнали в обект на преклонение и респект.

Много култури са съхранили вярвания  за Дървото на живота, за което се смята, че се намира в центъра на света и представлява ос, около която се изгражда всичко земно. –например мировото дърво Игдрасил у северните народи или свещеното Яхче у маите на Юкатан. Дървото на живота е и най-важният символ на мистичното учение Кабала.

Дървото е символ  на връзката между небето и земята. Клоните означават човешките стремежи към съвършенство, впитите дълбоко в земята корени напомнят за връзката  между света на мъртвите и света на живите. 
Табуизирани дървета в различните цивилизации са:
-за будистите индийската смокиня, под която Буда получил просветление. Впрочем, съгласно гностическата и ислямската традиция маслината и смокинята са двете табуизирани дървета в райската градина.  Плодоносната смокиня, лозата и маслината са елементи на безгрижния живот в рая.
- да древните египтяни – сикомората, от която богинята Хатор протягала на душите на починалите напитки, за да се подкрепят.
- за древните китайци – прасковата и черницата. Прасковата – тао, символизирала безсмъртието или дълголетието, а прасковеният цвят бил олицетворение на младостта. Китайците вярвали, че дървото на прасковата прогонва злите зухове, затова от него дялали статуи пазители край портите. Клонки от праскова над къщната врата спирало демоните през новогодишната нощ.
- при келтските друиди – дъба. При старите германци той е свещено дърво на бога на гръмотевиците. На особена почит били дъбовете, по които се стелел имел. А пък свещените дъбрави били места, където боговете доверявали откровенията си.
В епохата на романтизма  дъбът е символ на непоклатимата сила.
Смята се, че преди да правят своите пророчества, друидите се хранели с жълъди.
Любопитно – коледната елха всъщност е един разпространен  по целия свят символ на възраждането и раззеленяването. 

Християнската символика свързва с “дървото на живота” и Дева Мария, която като плод дарила на света Спасителя.

При българските сватбени ритуали сватовниците носят сливови или от друго плодно дърво пръчки. Под дърво бръснат младоженеца и разбулват невестата. На плодородно дърво се поставя булото и. Своеобразен символ на световното дърво, на вселенската връзка между световете е т.нар кумово дърво. Приготвя се от сурово чаталесто дърво – ябълка или слива и се свързва с украсата на сватбените хлябове.

Може да се направи и от пет отсечени пръчки, от които едната е по-дебела и дълга. Забиват се върху омесена предния ден пита, като по-голямата се поставя в средата.  Основата се оплита с червени конци и се нанизват  пуканки, бял боб, стафиди. На върха на всяка пръчка поставят китка бръшлян.

Кумовото дръвче се поставя пред кума на трапезата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар