вторник, 21 август 2012 г.

Литър светлина за по-добър живот

Понякога добрите идеи са забележително прости и лесни за изпълнение. Ето една от тях, която ще подобри живота на хиляди семейства във Филипините, чиито  домове са лишени от най-елементарното удобство на цивилизацията - осветлението.


Инициативата «Литър светлина» (англ. «Liter of Light») — е дело на благотворителната организация  MyShelter Foundation (основана от филипинския студент  Illac Angelo Diaz). По данни на Филипинската националната комисия за електрификация през 2009 около 3 милиона жилища в провинцията са били без осветление -  това са най-бедните райони в страната. Постройките са  нагъсто, а мястото е дефицит. Дори нямат прозорци. През деня в стаите цари полумрак. 



Какво е това хитроумно изобретение? Пластмасова бутилка от 1,5 л, пълна с вода, се монтира на покрива, който обичайно е от ламарина. Една трета остава навън. Във водата се добавя 20 мл. белина. Монтира се така, че да няма никакви пролуки. Светлината, която попада в горната трета, се пречупва 360 градуса и се отразява. Слънчевата лампа има мощност 55 вт и работи около 5 години.



Единственият недостатък е, че свети само през деня.




Официално методът е разработен от студенти в Масачузетския технологичен институт и се основава на  Appropriate Technologies — прости и лесни технологии за нуждите на хората от развиващите се страни .

Впрочем, технологията е подходяща и за нащите ширини - така може да икономисате ток в някои помещения, на вилата, в гаража, за външни тоалетни и т.н.

http://isanglitrongliwanag.org/
Източник http://rumbur.ru/travel/1743-litr-sveta-60-vattnaya-lampochka-iz-plastikovoi-butilki#cut

Няма коментари:

Публикуване на коментар